Populær foto-app hopper på videobølgen

Ligesom Twitter med app'en Vine får folk til at dele deres liv i ultrakorte videoklip, vil Facebook nu også med på den bølge. Selskabets tjeneste Instagram indfører videodeling.

Direktør for Instagram Kevin Systrom var i centrum under Facebooks presseevent torsdag aften. Forud for arrangementet lød gisningerne på et nyt videoprodukt fra Facebook, og Instagram vil da netop også gøre det muligt for brugerne at optage og dele videoklip på op til 15 sekunder. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu vil det sociale netværk Facebook også være med på videobølgen. Ligesom konkurrenten, mikrobloggingtjenesten Twitter, vil Facebook nu have netfolket til at dele deres liv i ultrakorte videoklip.

Akkurat som ventet hos det brede udsnit af techmedier, kunne Facebook på et pressemøde torsdag aften offentliggøre, at selskabets mobilapplikation Instagram ikke længere blot er fotodelingstjeneste.

Nu kan brugerne kunne dele videoer. Som på Vine er det ultrakorte klip, men Instagram giver brugerne lidt flere sekunder at lege med. Mens brugerne på konkurrentens app deler videoer på maksimalt seks sekunder, har Instagram givet ni flere af slagsen.

»I dag har 130 millioner mennesker adgang til Instagram. Og nu har de også adgang til at dele videoer,« lød det fra en af medstifterne af Instagram Kevin Systrom, der efter en kort introduktion fra Facebook-topchefen Mark Zuckerberg fik overladt scenen.

Ifølge Kevin Systrom, der er medstifter af Instagram, er der i alt blevet delt 16 milliarder billeder på Instagram, som pt. har 130 millioner brugere.

"Vores mission er at fange og dele verdens øjeblikke. Og nu har 130 millioner mennesker også adgang til at dele de øjeblikke i video, som de har haft det med billeder," sagde han.

Ligesom Instagram hidtil har været bygget op omkring, at brugerne fra mobilapplikationen kan fotografere og benytte tjenestens filtre til at lægge lag på billederne, bliver det samme tilfældet for videofunktionen. Hertil er der blevet udviklet 15 nye filtre. Videofunktionen er allerede tilgængelig i mobilapplikationen. 

Video var ventet

Vanen tro har været mange gisninger om indholdet på pressemødet, som Facebook inviterede til tidligere på ugen under overskriften: »Et lille team har arbejdet på en stor ide. Kom og drik kaffe med os og få mere at vide om det nye produkt.«

Vurderingerne hos de amerikanske techmedier har henover ugen netop centreret sig om, at Facebook formentlig ville lancere et videoprodukt.

Konkurrenten Twitter har den seneste tid hentet opmærksomhed med tjenesten Vine, der netop understøtter optagelse og deling af videosekvenser på seks sekunder.

Og med tjenesten Instagram, der på mange måder ligner Vine, men er fokuseret på deling af fotos, er det af flere techmedier blevet vurderet til at være et oplagt træk fra Facebooks sige at satse på deling af video herfra.

Dermed ville det være første gang, at Instagram, der sidder godt på 100 millioner brugere, vil afvige fra det ellers skarpe koncept om kun af være en fotodelings-app og nu kaste sig ud i verdenen med levende billeder, skrev AllThingsDigital tidligere i dag forud for pressemødet og henviste til, at Facebook de seneste to år har planlagt at komme på banen med et nyt videoprodukt.

Spekulationer om nyhedstjeneste

Tidligere på ugen annoncerede Facebook, at det sociale medie nu havde indført det såkaldte hashtag - eller mærket #, der er kendt for at blive anvendt flittig af brugere af mikrobloggen Twitter - gør det muligt at søge efter opdateringer med bestemte mærker - og dermed samle opdateringer om samme emne.

Det gav da også tidligt på ugen anledning til spekulationer om, at Facebook kunne være på vej med en ny funktion til opsamling og læsning af nyheder - baseret på populære artikler anbefalet i det sociale netværk.

I forbindelse med lanceringen af hashtag på Facebook lød det fra selskabets side, at det var første skridt på en større satsning mod at give det store billede af, hvad der sker på det sociale netværk på en mere enkel måde:

»Hidtil har det ikke være en enkelt at få det store billede af, hvad der sker - eller hvad folk taler om. For at trække samtalerne bedre frem, kommer vi til at rulle en række nye funktioner ud for at understøtte nogle af de interessante diskussioner folk har om eksempelvis offentlige begivenheder, personer eller emner. Det første skridt er hashtag,« fremgik det af Facebooks egen nyhedsside i forbindelse med lanceringen af hashtagget.

Frygt for flugt af unge brugere

Selvom Facebook med 1,1 milliard brugere har sat sig tungt på en af pladserne blandt internettets mest dominerende platforme, er væksten i selskabets omsætning faldet de seneste to år.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er investorer da også begyndt at frygte, at netop nye typer apps til smartphones rettet mod unge brugere vil kunne spise andele af Facebooks enorme brugerskare.

I takt med at forbrugernes digitale vaner i stigende grad rykker ud på netop smartphones, har Facebook da også sat kursen mod ligeledes at indtage en dominerende position på smartphones og tavlecomputeres platforme.

Et eksempel herpå var netop opkøbet af Instagram for op mod en milliard dollar - eller cirka 5,6 milliarder kroner - for et års tid siden.

Facebooks operationelle chef Sheryl Sandberg oplyste tidligere i dag til nyhedsbureauet Reuters, at selskabet endnu ikke har travlt med at generere indtægter på Instagram. Kapring af kunder vil fortsat være øverst på agendaen den nærmeste tid.

På videofeltet har Facebook gennem længere tid arbejdet på at integrere annoncering på videoer i det sociale netværk, men ifølge flere internationale techmedier er lanceringen blevet udskudt.

Ifølge AdAge vil det først være midt i oktober, at brugere af det sociale medie vil blive mødt af annoncer som en del af brugen af video. Selskabet arbejder angiveligt på en "ny feature", der vil blive lanceret samtidig.

Mystik er en tradition

Facebook har to gange tidligere i år inviteret til meget omtalte og hemmelighedsfulde pressemøder.

Senest var i april, da selskabet som ventet forud for eventen lancerede Facebook-mobilen i samarbejde med HTC. Altså en smartphone fra producenten HTC udstyret med Googles Android-styresystem med en brugergrænseflade, der pakker startskærmen ind i Facebook og det sociale medies medfølgende tjenester.

Under navnet »Facebook Home« blev den brugergrænseflade også præsenteret som en mulighed for andre smartphone-modeller med Android-styresystemet.

Rygterne om en decideret Facebook-mobil havde verseret længe forinden, og var da også blandt overskrifterne tre måneder tidligere, da Facebook ligeledes havde inviteret til en hemmelig præsentation, som også dengang på forhånd satte gang i et væld af spekulationer.

Dengang kunne topchef og medstifter af Facebook Mark Zuckerberg fremvise en slags søgemaskine, Graph Search, der gav brugerne en ny mulighed for at foretage søgninger i det indhold, der bliver delt i det sociale netværk.