Populær chat-app giver »snaps« et længere liv

Efter Snapchat har lanceret ny funktion med et længere liv til »snaps«, som ellers forsvinder automatisk, når modtageren åbner dem, har firmaet igen været nødt til at forklare, hvem der har adgang til dem. Det har politiet haft 12 gange siden maj.

Omkring 12 gange siden maj i år har Snapchat udleveret beskeder delt i tjenesten til politiet i forbindelse med en dommerkendelse.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er skabt til at forsvinde automatisk - og blevet ekstremt populære netop derfor. De såkaldte »snaps«, der udveksles i den sociale mobiltjeneste Snapchat og kan rumme tekst, billeder og små videoklip, som opløser sig selv, når den udvalgte modtager har åbnet dem.

Alligevel - eller måske netop derfor - får virksomheden bag tjenesten ofte især to spørgsmål.

Nemlig: »Gemmer I alle snaps?« og »Kigger I på dem?«

Sådan lyder det fra virksomheden Snapchat, der flere gange har forklaret, at beskederne bliver slettet fra firmaets servere, når de bliver åbnet af modtagerne.

Nu oplyser Snapchat imidlertid også, at der kan være omstændigheder, hvor firmaet manuelt tilgår et snap - under den forudsætning at det endnu ikke er blevet åbnet, og dermed automatisk er forsvundet.

»Der kan for eksempel været tidspunkter, hvor vi ligesom andre elektroniske kommunikationstjenester, har tilladelse til eller er tvunget ved lov til at få adgang eller videregive information. Eksempelvis hvis der ved en dommerkendelse kræves tilgang til indholdet af snaps - og de snaps stadig ligger på vores servere,« forklarer Snapshats ansvarlige for tillid og sikkerhed Micah Schaffer i en blogindlæg.

Her fremgår det, at virksomheden siden maj har modtaget omkring 12 af den type henvendelser, der har resulteret i, at Snapchat måtte udlevere uåbnede Snaps til politiet. Ifølge firmaet selv bliver der dagligt sendt mere end 350 millioner snaps med tjenesten.

Derudover har der også været tilfælde af henvendelser, hvor Snapchat har været nødt til at opbevare snaps for en tid, hvis eksempelvis myndighederne er i gang med at bedømme, om der skal give en dommerkendelse til at få indsigt i indholdet i sendte beskeder.

For tiden er der generelt ekstremt megen fokus på, hvordan de data, folk sender til hinanden gennem internettjenester bliver opbevaret - og i hvor høj grad, det er muligt at få adgang hertil.

Det er sket i takt med afsløringerne af overvågningsskandalen i USA, hvor den amerikanske efterretningstjeneste NSA i sommer blevet afsløret i at have adgang til datalagre hos en række amerikanske internetselskaber, hvorefter afsløringer gennem læk fra den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden siden er fortsat i en lind strøm af nye dokumenter vedrørende nye data.

Vedrørende Snapchat har der dog været andre anledninger til den stigende interesse for, hvad der egentlig sker med de snaps, der angiveligt forsvinder automatisk, få sekunder efter modtageren har åbnet dem. Der har været flere eksempler på, at de måske ikke helt er forsvundet alligevel, at der er blevet lækket meget private billeder fra tjenesten og lignende eksempler.

Forleden annoncerede Snapchat en ny funktion til tjenesten, der hidtil har været bygget op således, at brugerne via en app på mobiltelefonen kunne tilføje kontaktpersoner, som de kunne sende beskeder til med tekst billeder og video, som så popper frem hos modtageren, når vedkommende åbner app'en og forsvinder igen, få sekunder efter de er blevet åbnet.

Med den nye funktion kaldet »stories«, der indtil videre er tilgængelige for amerikanske brugere, får de såkaldte snaps et lidt længere liv i form af en samling af snaps fra de seneste 24 timer.

De nye »stories« ændrer ifølge det amerikanske medie The New Yorker markant ved karakteren af Snapchat på flere måder: Beskederne kan nu bestå i op til 24 timer - i stedet for ti sekunder. De kan ses flere gange - i stedet for en enkelt gang. Og de skaber i tjenesten Snapchat en strøm af indhold. Derudover gør funktionen det muligt at dele snap-stories, hvis den enkelte bruger har tilladt det under sine privatindstillinger.

Dermed kan de gøres tilgængelig for alle brugere af Snapchat - og skabe et digitalt billede af en brugers profil, der vises i form af de udvalgte snaps og forsvinder igen efter et døgn.

Over for The New Yorker forklarer Snapchats direktør og medstifter Evan Spiegel, at profilerne dermed forandres for hvert døgn, så der ikke akkumuleres en statisk, digital profil for brugeren. Vedkommende kan altså hver dag være en ny person på Snapchat, lyder det ifølge The New Yorker, der stiller spørgsmålstegn ved, om tjenesten dermed ikke vil komme til at miste sin position som stedet for alt det private.

Samtidig med, at Snapchat selv begynder at åbne for mere offentligt indhold i tjenesten, der ellers oprindeligt er udviklet til at udveksle mere private beskeder, har teknologimedier og -blogs omtalt en ny app, der er blevet udviklet til at kunne gemme de beskeder, man får tilsendt via Snapchat, uden afsenderen opdager det.

Ifølge Huffington Post, der har testet app'en, vil afsenderen end ikke få at vide, at modtageren har åbnet beskeden, fordi det sker via en ekstern app.