Populær app vil ikke dele »insta« og »gram«

Flere programmer udviklet til at understøtte brugen af den ekstremt populære fotoapp Instagram risikerer at skulle skifte navne. De må ikke bruge »insta« og »gram« i deres navne, fremgår det af en mail fra Instagram til en af udviklerne.

Brug af ordene insta og gram i navne på andre apps og online værktøjer, der understøtter den populære app Instagram, er ikke tilladt, da det kan kompromittere selskabets brand, mener Instagram. Arkivfoto: Josh Edelson / AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobil- og netfolk med hang til deling af billeder og video online, der anvender mobilapps eller online værktøjer som Luxogram, Instagallery og Webstagram og mange andre af slagsen, der på den ene eller anden vis understøtter brugen af den ekstremt populære video- og fotodelingsapp Instagram, skal formentlig vænne sig til, at de på sigt alle kommer til at skifte navn.

Der er fulgt et væld af de såkaldt apps eller småprogrammer til smartphones og webbaserede værktøjer i kølvandet på Instagrams succes. De satser alle typisk på at understøtte brugen af Instagram eksempelvis med værktøjer til billedredigering og -gallerier, download af billeder og andre funktioner.

Nu har Instagram imidlertid ændret i de krav, de stiller til andre udviklere apps, der er knyttet til brugen af Instagram. 

Nej til brug af »insta« eller »gram«

Det betyder, at de ikke længere må bruge ord som »insta« eller »gram« i navnene på deres apps - og dermed altså skal finde på nye navne og forsøge at markedsføre sig herunder på ny. Det skriver techmediet Techcrunch, der på baggrund af en e-mail sendt til en af de berørte aktører, Luxogram:

»Vi sætter pris på jeres interesse i at udvikle produkter, der hjælper folk med at dele indhold på Instagram. Vi opfordrer udviklere til at bygge gode apps med Instagram, men vi kan ikke tillade, at andre applikationer ser ud som om, de er officielle Instagram-applikationer, er godkendt eller sponseret af os,« skriver selskabet i mailen og fortsætter:

»Vi håber, I kan forstå, at beskyttelse af det velkendte varemærke er meget vigtigt for Instagram. Det har for eksempel altid været imod vores regler at bruge navne, der lyder eller ser ud som »Instagram« eller kopierer det udtryk eller den følelse, der udtrykkes i vores applikation. Ligeledes har vi i de nye retningslinjer præciseret, at brug af »insta« eller »gram« i navnet på en app, der bruges sammen med Instagram, er skadelig for Instagram-brandet. Det er vigtigt, at I udvikler jeres egen karakteristiske branding af jeres app - og kun bruger Instagram-varmærket, som det er tilladt i forhold til vores politikker,« skriver Instagram i e-mailen til selskabet bag app'en Luxogram videregivet til Techcrunch.

Partner i selskabet Collective Ray, Jeff Broderick, der er udvikler på programmet Luxogram, der fortsat er under udvikling, men indtil videre tilbyder at tilgå en del af Instagram via webbrowsere, har også delt henvendelsen på sin Twitter-profil.

Her fremgår det, at henvendelsen blandt andet skyldes, at Luxogram i deres applikation anvender et kameralogo, der ligner Instagrams eget for meget, ligesom det ikke må bruge ordet »gram« i navnet. 

Luxogram overvejer lukning

Over for Techcrunch meddeler udvikleren, at det sandsynligt, at han vælger helt at lukke Luxogram i stedet for at imødekomme de nye krav. Ifølge Techcrunch er der en række af apps og online værktøjer, der kan blive ramt af de nye krav fra Instagram.

Der er en lang række af slagsen, der netop anvender enten »insta« eller »gram« i titlen - herunder blandt andre Statigram, Luxogram, Webstagram, Gramfeed, Instadrop, Instagallery.