Politikere kritiserer indgreb mod skønhedsklinikker

Ifølge et politisk flertal er det ikke meningen, at kosmetologer og sygeplejersker skal miste retten til behandle med laser uden en læge til stede.

En ny bekendtgørelse, som Sundhedsstyrelsen netop har sendt i høring, kræver, at det fremover kun hudlægerne, der må udføre skønhedsbehandlinger med laser og såkaldt intenst pulserende lys. Det skal bringe antallet af fejlbehandlinger ned.

Men hudlægerne begår også fejl. Derfor bør de ikke have monopol og kræve sygeplejersker og kosmetologer udelukket fra hudpleje med laser, lyder det fra et flertal i Folketingets Sundhedsudvalg ifølge Politiken onsdag.

Det er kommet bag på politikerne, at Sundhedsstyrelsen griber så hårdt ind som opfølging på en lov, der blev vedtaget i efteråret for at komme fejlbehandlinger til livs.

»Det har aldrig været lovens intention at tage brødet fra de mange kosmetologer og sygeplejersker, som gør det godt i dag. Stramningerne er alt for vidtgående«, siger de konservatives sundhedsordfører Helle Sjelle, til Politiken.

I Sundhedsstyrelsen siger kontorchef Anne Mette Dons, at styrelsen alene har set på patientsikkerheden, da reglerne blev lavet.

»For os har det især handlet om, at man skal være i stand til at vurdere den hud, man behandler, så man ikke overser pigmenteret hud, der er tegn på kræft. Derfor har vi lavet reglerne, som vi har«, siger Anne Mette Dons.

Det paradoksale er, at Folketinget selv har givet Sundhedsstyrelsen bemyndigelse til at bestemme, hvilke autoriserede personer der må udføre hvilke kosmetiske behandlinger.

Kilde: Politiken