Politiet advarer mod gratis, trådløse net

Offentlige trådløse net er guf for hackere og bør aldrig benyttes til at sende personlig information, advarer den danske chef for det europæiske politisamarbejdes center for cyberkriminalitet.

Pas på, når du vil lade dig friste af gratis, trådløs internetadgang på caféer og offentlige steder. Hackere lurer nemlig på at tappe data fra de åbne forbindelser. Arkivfoto: Josep Lago, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brug aldrig gratis, trådløse net til at sende følsomme oplysninger gennem, lyder advarslen fra det europæiske politisamarbejde Europol.

Lederen af Europols center for cyberkriminalitet, danskeren Troels Ørting, advarer om, at stadig flere hackere benytter de gratis, trådløse net til at stjæle folks oplysninger.

»Vi har set en stigning i misbrug af trådløse net til at stjæle oplysninger, identiteter eller kodeord og penge fra brugerne, som anvender offentlige eller usikre trådløse forbindelser. Vi må lære brugerne, at de ikke skal arbejde med følsomme oplysninger, så længe de bruger et åbent, usikkert trådløst net,« siger Troels Ørting til britiske BBC.

Gå f.eks. aldrig i banken

Gratis, trådløse net er blevet vældigt populære, fordi de udgør en bekvem mulighed for at få internetforbindelse og lige læse den seneste post, gå i netbanken eller foretage hurtige indkøb, uden at man skal bruge af sin dataforbindelse på mobiltelefonen eller er nødt til at tage hjem eller på arbejde for at få adgang.

Men det er netop problemet, pointerer Europols Troels Ørting.

»Folk bør gøre dette hjemmefra, hvor de faktisk kender det trådløse net og dets sikkerhed, men hvis man befinder sig i en café, skal man ikke gå i banken eller foretage sig andre ting, som rent faktisk overfører meget følsomme oplysninger,« lyder hans advarsel.

Flere sager med hackerangreb

Europol har sager kørende i flere medlemslande, hvor angreb er sket gennem trådløse net. Hackere har her udnytte velkendte tricks som at selv oprette trådløse net, hvis navn minder om den café eller restaurant, som man sidder ved, og dermed lokke folk til at koble sig på. Men i virkeligheden kobler de sig på hackerens medbragte net, og dermed kan hackeren let følge med i alt, hvad der foregår på internetforbindelsen, og aflure folk deres adgangsord og -koder.

For nylig måtte Europaparlamentet lukke sit offentlige, trådløse net, fordi det var udsat for et såkaldt »manden-i-midten«-angreb.

Hvis man endelig vil bruge offentlige, trådløse net til f.eks. arbejdsbrug, kan man - straks man er koblet på - anvende særlig VPN-software, som etablerer en krypteret forbindelse til sin arbejdsplads. Al trafik mellem telefonen eller computeren og arbejdspladsen krypteres herefter, så den er om ikke umulig så dog langt sværere at hacke og aflytte.