Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det amerikanske brugtmarked for digital musik, ReDigi.com, er nu hevet i retten af musikgiganten EMI. Hjemmesiden lader sine brugere købe og sælge brugt digital musik på samme måde som en butik, der sælger brugte CD'er og LP'er.
Læs også: Digital musik overhaler CDerne
Men eftersom ReDigi handler med digitale kopier er virksomheden ikke lovlig, mener EMI. Pladebranchen mener, at digitale kopier bør behandles med helt andre rettighedshensyn end de fysiske kopier.
Originalkopien slettes
ReDigi har forsøgt at undgå rettighedsproblematikken ved at sikre sig, at den digitale kopi rent faktisk skifter hænder. De har et system på plads, der sletter sangen hos sælgeren, efter den er blevet overleveret til køberen. På den måde får den digitale kopi ny ejer og bliver altså ikke blot duplikeret.
For at gøre dette muligt er tjenesten knyttet til iTunes, så man samtidig er sikker på, at sælgeren har købt sangen og ikke downloadet den ulovligt.
Oven i dette er det også muligt for kunstnere at registrere sig, så de får en lille bid af indtægterne, når deres musik bliver omsat. Prisen for en brugt musikfil er i underkanten af fem kroner.
Disse funktioner mener ReDigi er nok til at holde sig på den rigtige side af loven, da de i praksis fungerer som en helt almindelig butik. EMI deler dog ikke denne opfattelse, og de mener, at sikkerhedssystemerne ikke er gode nok. De mener, at rettighederne bliver brudt og henviser til, at de har eksklusive aftaler om videresalg med andre netbutikker.
Læs også: Musikbranchen klamrer sig til digital redningskrans
Pladeselskabet kræver derfor 150.000 dollar (870.000 kroner) for hver eneste sang ReDigi har omsat for fire kroner. I gennemsnit bliver sange kun omsat én gang på hjemmesiden.
Kan ændre industrien
Benjamin Shiller, professor i økonomi ved universitetet i Brandeis, mener, at afgørelsen i denne sag vil få stor betydning:
»Jeg tror, at dette kan ændre industrien fuldstændig,« siger han til BBC.
Læs også: Musikstreaming betaler sig for pladeselskaberne
På denne side af Atlanten har den øverste EU-domstol, European Court of Justice, for nylig afsagt en lignende dom. Det blev her afgjort, at software-selskaber ikke har ret til at blokere videresalg af digitale kopier af deres programmer, og at brugere dermed trygt kan sælge software, som de lovligt har downloadet fra nettet, til nye brugere.
Norsk støtte til EMI
Til NRK P3 har Christian Wadahl Uhlen, advokatfuldmægtig for kunstnerorganisationen Gramart, tidligere i år udtalt sig om ReDigi. Han mener, at virksomheden strider mod den norske lovgivning:
»Denne forretningsmodel er efter min mening klart i strid med norsk immaterialret. Ophavsmand, kunstner og producent har eneret til eksemplarfremstilling. Ved downloads, og ved videresalg af disse, forekommer en ny eksemplarfremstilling, som rettighedshaverne i så fald skal give samtykke til,« siger han til den norske radiokanal.
»Ved videresalg af fysiske eksemplarer sker der ikke nogen ny eksemplarfremstilling. Det er det samme eksemplar, der sælges, og sælger mister muligheden for at benytte det eksemplar, han solgte. Dette står i kontrast til salg af digitale eksemplarer, hvor sælger har mulighed for at beholde et elektronisk eksemplar,« fastslår Wadahl Uhlen.
Læs også: EU lægger op til afgift på skytjenester
Oversat af Janus Bødker.