Placebo-akupunktur virker

Et studium i Tyskland viser, at simuleret akupunktur virker næsten lige så godt som den ægte vare.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Placebo-akupunktur hjælper næsten ligeså meget som den ægte vare, når patienter skal behandles for rygsmerter i den nedre del af ryggen.

Samtidig har selv den simulerede akupunktur en bedre effekt end konventionelle medicinske metoder.

Det viser et af de største studier i akupunktur til dato, hvor mere end 1.100 patienter modtog enten rigtig akupunktur, simuleret akupunktur eller behandling ved konventionelle metoder, skriver CNN.

Næsten halvdelen af patienter behandlet med akupunktur følte en forbedring, der varede i månedsvis, mens kun en fjerdedel af patienterne, der modtog medicin eller behandling ved andre konventionelle europæiske metoder følte en tilsvarende forbedring.

Hertil kommer det virkelig bemærkelsesværdige ved studiet, der blev udført ved Ruhr-universitetet i Bochum, Tyskland: Selv den simulerede akupunktur fungerede markant bedre end konventionelle metoder.

- Patientens positive forventninger til akupunktur – eller negative forventninger til konventionel medicin – kan også lede til en placeboeffekt og forklare vores fund, kommenteres resultatet af dr. Heinz Endres, medforfatter til rapporten ved Ruhr-universitetet.

Akupunktur klarede sig bedst
Ved den simulerede akupunktur blev der sat nåle i, men ikke så dybt som den ægte behandling foreskriver. Hertil kommer, at nålene ikke blev placeret ved de traditionelle akupunkturområder, og hverken blev manuelt flyttet eller roteret.

I den rigtige akupunkturgruppe mærkede 47 procent en forbedring, mens tallene for den simulerede gruppe var 44 procent. Gruppen behandlet efter konventionelle metoder lå nede på 27 procent.

Den konventionelle behandling i studiet omfattede smertestillende medicin, injektioner, fysisk terapi, som massage, varmeterapi og en række andre behandlinger. Alle deltagere modtog en behandling af 30 minutter over ti gange.

Studiet bruger en bred definition af begrebet lavt placerede rygsmerter, men folk med brud på rygraden, svulster, skæv ryg, samt gravide kunne ikke deltage i forsøget.

Hjernen tænker anderledes
Dr. Brian Berman, formand for universitetet i Marylands afdeling for supplerende medicin, mener, at den simulerede og virkelige akupunkturbehandling kan have opnået så gode resultater, fordi metoderne ændrer måden hjernen tænker på og frigiver naturlige smertestillende stoffer i kroppen.

Kinesiske lægemetoder foreskriver, at flere hundrede steder på kroppen kan påvirke kroppens såkaldte qi – kinesernes ord for den vitale energi, der opretholder kroppens balance. Energien bliver forbedret ved at sætte akupunkturnåle i de rette steder og med den rette metode.