Pille udvisker smertefulde minder

Det lyder som en idé taget ud af en science fiction film: En pille, der kan udviske dårlige minder.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

"Mindet om farfars selvmord? Gør dig klar til at være glad igen! De mentale ar efter skilsmissen? Pist væk!"

Men det kan blive fremtiden, skriver Urban. Det viser nye opdagelser gjort af forskere ved McGill University i Montreal og Harvard Universitet i Boston.

De har i en undersøgelse, offentliggjort i Journal of Psychiatric Research, påvist, at det er muligt at udviske smerten ved enkeltstående minder.

Forskerne bad 19 ofre for ulykker eller voldtægter om at genkalde sig mindet ved den traumatiske hændesle som skete ti år tidligere. Samtidigt gav man forsøgspersonerne en dosis af stoffet propranolol, en såkaldt betablokker, der hæmmer fysiske angstsymptomer.

Det viste sig, at personerne bagefter havde færre angst- og stresssymptomer, når de fremover huskede hændelsen.

»Vi gav patienterne et stof, der skruede ned for følelserne ved mindet. Det efterlader den bevidste del af erindringen, så de kan stadig huske alle detaljerne, men de bliver ikke længere overvældet af mindet,« fortæller professor Karim Nader fra McGill Universitetet til avisen The Daily Telegraph.

Ifølge professor, dr.med. Gitte Moos Knudsen, Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet, er der tale om en form for 'afkonditionering'.

»Man bryder det loop, man kommer ind i. Man ændrer kroppens reaktion, og derfor forbinder man nogle andre følelser med mindet,« siger hun.

I øjeblikket laves der rundt om kring i verden flere af den slags forsøg.

»Det er en behandling, der stadig er på eksperimentalstadiet,« fortæller psykiater Poul Videbech, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

»Det er helt sikkert noget, vi vil se mere til, og det er også nødvendigt,« siger han.

Når folk rammes af post-traumatisk-stress efter en ulykke eller anden voldsom hændelse, plages de af en meget voldsom angstreaktion i forbindelse med mindet.

»For nogle kan det være helt invaliderende. Få minutters rædsel kan ødelægge deres liv. Vi ved, at for cirka en tredjedel er samtaleterapi alene ikke nok, så der er helt klart brug for et alternativ til at hjælpe dissse mennesker,« siger Poul Videbech.

Kilde: Urban