PCer slår igen tavlecomputere

Foråret sikrede et solidt salg af især bærbare computere, som nu er større end salget af tavle-PCer.

De bærbare PCers popularitet har igen overhalet tavle-PCernes. Her er det den taiwanske PC-producent Acers udvalg på begge fronter. Arkivfoto: Pichi Chuang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG

For første gang i næsten et år har bærbare og stationære PCer slået tavle-PCerne af pinden som den mest solgte computertype.

I april-juni blev der leveret 14 procent flere computere fra fabrikkerne til butikkerne end for et år siden, alt i alt 123,9 millioner styk. Tallet omfatter både stationære PCer, bærbare PCer og tavle-PCer. Antallet af bærbare PCer steg en anelse, og det var nok til at overhale antallet af tavle-PCer for første gang siden 3. kvartal 2013, hvor tavlecomputerne første gang indtog pladsen som den mest populære computertype.

Windows XP-pensionering har øget salget

Det viser nye tal fra analysefirmaet Canalys, som følger teknologimarkederne tæt. Tavle-PC-produktionen faldt med fem procent, hvilket ligger fint i tråd med de nylige regnskabstal fra en af de største producenter, amerikanske Apple. Apple solgte i april-juni 13,2 millioner iPad-maskiner. Det er otte procent færre end for et år siden og under forventningerne til et salg på 14 millioner styk. iPad-salget har gennem snart et år været for nedadgående kvartal for kvartal i takt med, at konkurrenterne får bedre fat med teknisk bedre og billigere produkter, ligesom Apple er ramt af den generelle mæthed, som markederne oplever nu.

Derimod har især de bærbare PCer fået en opblomstring. PC-salget er vokset som følge af, at Microsoft 8. april i år indstillede al videreudvikling af det 13 år gamle styresystem Windows XP, der stadig bruges på mange ældre computere. Risikoen for hackerangreb, når systemet ikke længere opdateres, har fået mange til at anskaffe sig en ny computer. Samtidig er prisen på bærbare PCer faldet meget, så man i dag kan få en særdeles udmærket bærbar til nærmest halv pris af, hvad den var for et år siden.

Apple og Lenovo kæmper

Apple og Samsung sidder ifølge Canalys på 46 procent af det globale tavle-PC-marked trods tilbagegangen med Apple forrest. Samsung solgte i april-juni omkring ni millioner tavle-PCer. Apples store iPad-salg og langt mindre salg af stationære og bærbare PCer gør det amerikanske selskab til den samlet største computerproducent i verden, tæt forfulgt af kinesiske Lenovo, som slår Apple markant på både stationære og bærbare PCer men ikke kan følge med på tavle-PCerne.

Nummer tre på den samlede liste er amerikanske Hewlett-Packard (HP), nummer fire amerikanske Dell. Samsung, der er verdens største mobil- og TV-producent, indtager en samlet femteplads.