PC-salget overrasker igen

Langt flere end ventet køber PCer. Alle de fem største producenter er gået frem. Til gengæld har tavle-PC-salget toppet.

PC-salget går overraskende nok kun beskedent tilbage. Til gengæld har tavle-PC-salget nu toppet, mener de to store analysehuse. Foto: Pichi Chuang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PC-markedet fortsætter med at overraske. Sommeren har kun betydet et minimalt fald i salget, som sidste år styrtdykkede. Samtidig blegner salget af tavle-PCer, som ellers var udråbt til at udkonkurrere PCen.

I juli-september blev der på verdensplan solgt 78,5 millioner PCer. Det er blot 1,7 procent mindre end de 79,9 millioner, der blev solgt for et år siden, viser friske tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. IDC havde forventet et fald på 4,1 procent.

Større salg i Vesteuropa

Alle de fem største PC-producenter - i rækkefølge kinesiske Lenovo, amerikanske Hewlett-Packard (HP) og ditto amerikanske Dell - har solgt mere end tidligere. Lenovo er vokset med 11 procent og leverer nu hver femte PC i verden, altså 20 procent. HP, der voksede med 5,1 procent, følger lige bagefter med en global markedsandel på 18,8 procent, mens Dell gik 9,7 procent frem og nu sidder på 13,3 procent af markedet. Taiwanske Acer og amerikanske Apple ligger som nummer fire og fem med en andel på henholdsvis 8,4 procent og 6,3 procent. Apple har således lige præcis overhalet taiwanske Asus.

Både i Vesteuropa og i USA er PC-salget gået frem, i USA med hele 4,3 procent. En del af fremgangen skyldes, at mange virksomheder nu er nået til at skifte deres udstyr ud, sådan som det typisk sker hvert tredje år. En anden årsag til de bedre tider er, at mange privatpersoner har købt en ny computer som erstatning for den gamle, der stadig kørte med Microsofts nu udgåede styresystem, Windows XP. Microsoft indstillede i april al videreudvikling og opdatering af det 14 år gamle styresystem.

Tavle-PC-salget har toppet

PC-salget ligger dog langt under, hvad det var i de gyldne tider. Gennem de seneste år har folk nemlig valgt at bruge penge på at købe nye smartphonetelefoner og tavle-PCer i stedet for traditionelle bærbare og stationære computere. Både IDC og konkurrenten Gartner, der begge har de store overblik, mener, at tavle-PC-salget nu har toppet, efter at 40-50 procent af alle nu har købt en tavlecomputer.

Apple håber så at kunne sparke lidt mere liv i salget, når selskabet 16. oktober ventes at præsentere årets iPad. Det er et år siden, at den seneste model kom. Tavle-PCerne er imidlertid faldet voldsomt i pris, samtidig med at kvaliteten er steget markant. Apple har derfor ikke nær så gode forhold som tidligere, og iPad-salget er da også over flere kvartaler gået tilbage, i 2. kvartal med otte procent. Samtidig køber flere de såkaldte 2-i-1-PCer, hvor skærmen kan hægtes af tastaturet og fungere som en selvstændig tavle-PC.

Der kan godt blive ændret en del på styrkeforholdene på PC-markedet fremover. Samsung, der er verdens største mobil- og TV-producent, meddelte i september, at man ikke længere vil sælge PCer i Europa på grund af den hårde konkurrence, og HP har besluttet at splitte koncerne op, så PC- og printerdivisionen bliver skilt ud i et selvstændigt selskab.