PC-salget dykkede 10 procent i 2013

Den gode nyhed for PC-producenterne er, at 2013 er slut.

2013 blev den værste tilbagegang til dato for PC-salget, selv om der fortsat sælges en hel del af slagsen. Foto: Philippe Lopez, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev lige så slemt som ventet - og så et lille nøk nedad.

PC-salget faldt i 2013 med 10 procent, fordi folk valgte at bruge pengene på at købe smartphonetelefoner og tavle-PCer for dem i stedet. Det fremgår af foreløbige tal fra analysehusene Gartner og IDC, der følger teknologimarkederne tæt, og det er ifølge dem begge den værste nedgang i PC-historien, som de har gjort op siden 1981.

Sammenlagt blev der solgt 314,6-318 millioner computere gennem 2013, der dermed lander næsten lige så dårligt som forventet gennem det meste af året. Salget i oktober-december lå 5,6 procent under sidste år, trods det traditionelt store salg af al elektronik op til jul. I alt blev der solgt 82,2 millioner PCer i julekvartalet.

Lenovo fortsætter i toppen

Kinesiske Lenovo befæstede sin førerposition som verdens største PC-producent og har nu 18,1 procent af verdensmarkedet mod amerikanske Hewlett-Packard (HP), der sidder på 16,4 procent. Amerikanske Dell kommer ind som nummer tre med en global markedsandel på 11,8 procent. Taiwanske Acer er gået 16 procent tilbage på et år og sidder nu på 7,8 procent af verdensmarkedet, mens ligeledes taiwanske Asus med en tilbagegang på 19 procent er nede på 6,5 procent, viser Gartners tal.

IDC spår, at PC-markedet i år vil gå yderligere 3,8 procent tilbage men til gengæld vokse med en procent i 2015.