PC-salg dykker seks kvartaler i træk

Forsendelsen af PCer faldt i seneste kvartal til det laveste niveau siden 2008 ifølge IT-analysefirmaet Gartner. Dermed er det sjette kvartal i træk med et fald.

Lenovo er den procent, der fortsat levere flest PCer til forhandlerne, men det samlede salg af de stationære og bærbare computere fra alle producenter fortsætter med at falde - og det er sjette kvartal i træk ifølge IT-analysehuset Gartner. Bobby Yip / Reuters / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugernes interesse for tavlecomputere får forsendelserne af de klassiske bærbare og stationære computere til butikkerne til at dykke.

Det er sket måned for måned over de seneste seks kvartaler, og det har altså ikke ændret sig i tredje kvartal i år, konkluderer IT-analysevirksomheden Gartner i selskabets seneste opgørelse af forsendelserne fra producenterne til forhandlerne.

Her blev der på verdensplan solgt i alt 80,3 millioner PCer, hvilket er et fald på 8,6 procent i forhold til samme kvartal i 2012.

Dermed blev tredje kvartal altså det sjette i træk med et fald i PC-salget, som er faldet til det laveste niveau siden samme periode i 2008, oplyser Gartner.

»Forbrugernes skifte fra PCer til tavlecomputere til deres daglig brug giver fortsat en nedgang i den eksisterende base af PCer både i de modne markeder og udviklingsmarkederne,« lyder det fra Gartner-analytiker Mikako Kitagawa i en kommentar til de seneste opgørelser.

Hun henviser samtidig til, at flere tilgængelige, billigere tavlecomputere udstyret med styresystemet Android har tiltrukket forbrugerne i udviklingslande, mens det for de modne markeder i høj grad har været supplerende enheder til de eksisterende, der har trukket efterspørgslen.

Det er netop overvejende den stigende interesse for andre computer-enheder, særligt tavlecomputerne, der over den seneste tid har fået skyld for faldet i PC-salget.

Det medvirkede ligeledes til et fald på hele 10.9 procent i andet kvartal i forhold til året før, hvor Mikako Kitagawa ligeledes noterede, at billige tavlecomputere er med til at fortrænge segmentet af billigere computere.

Hos IT-analysevirksomheden IDC har prognoserne for 2013 tidligere i år lydt på en forventning om, at der vil blive leveret 9,7 procent færre PCer til forhandlerne verden over.

I den forbindelse har IDC netop hæftet sig ved, at salget til udviklingsmarkederne tidligere har medvirket til at holde det samlede marked oppe - blandt andet med salget af bærbare computere, men at der også her forventes, at det samlede salg af både stationære og bærbare PCer at tage et dyk.

Samtidig med Gartners analyse af tredje kvartal, kommer også IDCs opgørelse af PC-forsendelserne på verdensplan for tredje kvartal.

Her opgøres det til 81,6 millioner leverede enheder - svarende til en nedgang på 7,6 procent. IDC noterer ligeledes, at der - trods nogle positive takter på erhvervsmarkedet - fortsat er bekymrende tendenser på udviklingsmarkederne, der påvirkes af billigere tavlecomputere og smartphones.

»Tredje kvartal kom ganske tæt på prognoserne for kvartalet, hvilket desværre ikke afspejler meget forbedring på PC-markedet eller mulighed for kortsigtet vækst. »Uanset om markedet er påvirket af svag økonomi eller en mere selektiv udvælgelse af indkøb af teknologi, så fortsætter køberne med overveje mulighederne og udskyde udskiftningen af deres PCer,« lyder det fra IDCs vicedirektør for opgørelser af verdensmarkedet for PCer, Loren Loverde i en kommentar til analysen.

Lenovo fortsat i spidsen

Det er producenterne Lenovo og HP, der har ligget side om side i forhold til at trække de største markedsandele på PC-fronten. Lenovo har dog ifølge Gartner igen i dette kvartal taget førertrøjen med et salg på 14,2 millioner enheder, mens HP har leveret 13,7 millioner PCer, mens de har henholdsvis 17,6 og 17,1 procent af markedsandelene.

Efter de to kommer producenterne Dell med 9,3 millioner leverede enheder, Acer med 6,7 millioner og Asus med 4,9 millioner leverede PCer. Derudover er de resterende 31,5 millioner PCer solgt fra en samlet gruppe af »andre producenter«.

Opgørelsen fra Gartner og IDC er baseret på, hvad der skibes fra fabrikkerne og dermed ikke det faktiske salg fra butikkerne.