Patienter HIV-smittet på Rigshospitalet

To patienter er smittet med HIV-inficeret blod efter blodtransfusion. Smitten kunne sandsynligvis være undgået, hvis der havde været politisk vilje til en effektiv test af donorblodet.

Kontrollen med donorblod er ikke god nok, og derfor er to patienter på Rigshospitalet blevet smittet med HIV-inficeret blod fra hospitalets blodbank.

Rigshospitalets ledelse bekræfter over for Berlingske Tidende, at patienterne er blevet smittet med HIV efter at have modtaget blodtransfusioner i februar i år. Smitten blev først opdaget i maj-juni i forbindelse med rutinekontrol af den oprindelige portion blod, som de to patienter har fået.

Hospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, vil hverken oplyse køn eller alder på de smittede eller på den bloddonor, smitten oprindeligt stammer fra. Begge patienter er dog blevet informeret om, at de er smittet, ligesom hospitalet har fundet frem til den HIV-ramte bloddonor. Jannik Hilsted vil heller ikke oplyse, om de to patienter har søgt hospitalet om erstatning.

Smitten ville med stor sandsynlighed være blevet afsløret, hvis blodet var testet på samme måde, som donorblod bliver i mange andre lande. Men politikerne har af økonomiske årsager valgt at lade være at indføre en såkaldt NAT-test af donorblod. Ifølge beregninger vil det koste omkring 40 mio. kr. om året at teste de op mod 400.000 portioner blod, der årligt bliver tappet fra danske bloddonorer.

»Var blodet blevet NAT-testet, var der en chance for, at det her ikke var sket,« konstaterer lederen af Rigshospitalets blodbank og formand for Dansk Selskab for Klinisk Immunologi, Morten Bagge Hansen.

Formanden for Folketingets sundheds­udvalg, Birthe Skaarup (DF), har tidligere været med til at sige nej til NAT-screening af donorblod. Men sagerne fra Rigshospitalet får hende til at overveje sin holdning.

»Jeg mener, vi skal tage det op til vurdering i sundhedsudvalget igen,« siger hun.

De to sager rejser efter hendes mening tvivl om, hvorvidt patienter kan modtage blodtransfusioner på danske sygehuse uden at være bekymrede for at blive smittet med HIV.

»De skal føle tryghed ved sundhedsvæsenet,« mener Birthe Skaarup.