Pas på mavefedtet

Næsten to ud af tre patienter hos de praktiserende læger har forhøjet taljemål og risikerer dermed livsstilssygdomme, viser ny undersøgelse. Læger advarer mod det farlige mavefedt.

Foto: Ernst van Norde. Målebåndet kommer på overarbejde, når det sættes om taljen på danske mænd og kvinder, viser en ny undersøgelse. Hos begge køn har flere end halvdelen en livvidde, der sprænger anbefalingerne, og det kan få alvorlige følger for helbredet. Fedt på maven øger risikoen for sukkersyge, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Undersøgelsen, som offentliggøres i Ugeskrift for Læger, omfatter 847 patienter i alderen fra 18 til 80 år, som har besøgt deres praktiserende læge. Inden konsultationen sluttede, fik de som et ekstra tilbud målt deres taljer, højde og vægt, ligesom lægen noterede, hvis de led af en sygdom forårsaget af fedme. 66 procent af kvinderne overskred deres anbefalede 80 centimeter, mens 60 procent af mændene målte mere end deres anbefalede 94 centimeter.
Læs mere
Fold sammen

Langt over halvdelen af danske patienter hos de praktiserende læger har så meget fedt rundt om maven, at de enten har - eller risikerer at få - fedmerelaterede sygdomme som sukkersyge, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme.

Det viser en ny undersøgelse, som i dag bliver offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

»Vi havde ikke regnet med, at så mange patienter havde forhøjet taljemål. Det er bekymrende, fordi den farligste placering af fedt netop er omkring de indre organer i maven,« siger en af mændene bag undersøgelsen, Ketil Haugan, 1. reservelæge ved kardiologisk afdeling på Gentofte Hospital.

I undersøgelsen har 47 praktiserende læger fra hele landet over to dage målt taljen på samtlige af deres patienter mellem 18 og 80 år.

Og resultaterne viser, at cirka 64 procent af patienterne har forhøjet taljemål, mens 31 procent har forhøjet blodtryk, 16 procent har forhøjet kolesteroltal, 11 procent har hjertekarsygdomme, og ni procent har sukkersyge.

»Der er en klar sammenhæng mellem patienter med højt taljemål og fedmerelaterede sygdomme,« siger Ketil Haugan.

Læger skal måle maver

Derfor skal læger blive bedre til at tage taljemålet i brug, når overvægtige kommer til helbredstjek, mener han:

»Taljemålet er en meget enkel og præcis indikator for, om en overvægtig er i risiko for livsstilssygdomme eller ej. Det bør lægerne i høj grad være opmærksomme på.«

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, er enig i, at det nye studie understreger, at fedtet omkring maven siger meget om overvægtiges risiko for sygdom.

»Men det er svært for læger at måle patienterne mere, end de gør i dag,« siger han og fortsætter:

»Hvis en overvægtig opsøger lægen med helbredsproblemer, er det oplagt at måle taljen. Men kommer den overvægtige med andre problemer, nytter det altså ikke noget, at lægen finder målebåndet frem. Situationen skal være der til det.«