Pas på: Der er to Windows 8

Kun med den store og omfattende PC-version af Microsofts nye styresystem kan du fortsat gå i netbanken og bruge din NemID.

Windows RT ligner til forveksling Windows 8, og det er helt med vilje af hensyn til brugervenligheden. Til gengæld skal man vide, at den neddroslede Windows RT ikke kan en masse af, hvad Windows 8 kan, heriblandt gå i netbanken. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Windows 8 er ikke bare Windows 8. Der er to af slagsen, og der er markante og afgørende forskelle mellem de to, så det gælder om at se godt efter, før man køber udstyr. Ellers risikerer man f.eks. ikke umiddelbart at kunne komme i netbanken og bruge sin NemID til andre formål.

Microsoft har nemlig valgt at lave en »ren« Windows 8, som kan bruges på både stationære PCer, bærbare PCer og tavle-PCer. Men derudover er der Windows RT, som er en udgave, der udelukkende kan bruges på tavle-PCer, og som reelt er en stærkt neddroslet version af Windows 8. Den er godt nok også billigere, men på den kan man f.eks. ikke køre alle sine normale PC-programmer og altså heller ikke installere Java-programmet, som er afgørende for at kunne bruge sin NemID til hele kommunikationen med det offentlige Danmark. Heller ikke Flash, som stadig bruges på rigtigt mange netsteder til film og TV, virker på Windows RT.

Længere batteritid og billigere

»Det er rigtigt. Det er de enkelte banker m.m., som skal udvikle et særligt plug-in-tilføjelsesprogram, og det er en masse i færd med for øjeblikket,« fortæller kommunikationsdirektør i Microsoft Danmark, Anders Adelhorst, som medgiver, at man skal holde tungen lige i munden, når man vælger.

Troels Hviid, produktchef for Internet Explorer hos Microsoft Danmark, supplerer med, at Windows RT primært er tiltænkt tavlecomputere.

»De har mindre skærme, og derfor er funktionaliteten bedst gennem apps. Det er et strategisk valg, som vi har truffet, men samtidig har vi lagt ekstrem vægt på, at vore salgskanaler uddanner deres folk i at kunne gøre køberne opmærksomme på forskellene mellem Windows RT og Windows 8. Det vigtigste er jo, at folk får en god oplevelse,« siger han.

Windows RT er skruet sammen til at køre på den teknologi, som chipproducenten ARM anvender i sine processorer, og som er den udbredte i tavle-PC-verdenen, hvorimod chipgiganten Intel sidder på 80 procent af den traditionelle PC-verden med sin x86-teknologi i sine chips. ARM-processorerne har et lavere strømforbrug, og udstyret holder derfor længere, før det skal lades op.

En lille tusindlap billigere er udstyr med Windows RT, som ellers ligner den fulde Windows 8 men er født i alle hjørner til at blive betjent via en trykfølsom skærm.

Ingen genbrug

Microsofts egen Office-kontorpakke (uden postprogrammet Outlook) er undtagelsen fra, at normale PC-programmer ikke virker på RT-versionen. Men RT-tavlecomputerne understøtter heller ikke lige så godt som Windows 8-versionen tilkobling af f.eks. USB-netkamera, diverse printere og scannere, som kræver, at man installerer en »driver« (et lille program) først.

Man kan heller ikke »genbruge« en af de mange apps/småprogrammer på tværs af Windows RT/Windows 8 og det opdaterede mobilstyresystem Windows Phone 8, som frigives i dag, mandag. Selv om de måske findes begge steder, skal man købe dem to gange, fordi den teknologiske indmad er forskellig, i modsætning til udstyr med Apples styresystem iOS og Googles styresystem Android, hvor samme app kan køre på både mobiltelefon og tavle-PC.

Til gengæld er alle data automatisk kryptereret - altså kodet - på Windows RT. Det er en funktion, som man selv skal aktivere i Windows 8.