Partikler hurtigere end lyset forbløffer videnskaben

Europæiske atomforskere skaber sensation. De har målt partikler, der rejser hurtigere end lyset, hvilket burde være en komplet umulighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet kan bevæge sig hurtigere end lyset.

Det er en fysikkens mest fundamentale lovmæssigheder.

Men nu må førende europæiske atomforskere sensationelt konstatere, at en række partikler, der er skudt af sted over en afstand på 730 kilometer mellem Schweiz og Italien, efter alt at dømme har rejst hurtigere end lyset.

- Resultatet kommer som en komplet overraskelse. Efter mange måneders analyser og krydstjek har vi ikke været i stand til at finde nogen medvirkende årsag, som kan forklare måleresultatet, siger Antonio Ereditato, der er talsmand for det såkaldte OPERA-projekt.

Udfordrer grundlæggende teori

Hvis de uhyre præcise målinger kan bekræftes fra anden side, vil det udfordre alle vores vante forestillinger om fysikken og verdens beskaffenhed i det hele taget.

Einsteins helt grundlæggende relativitetsteori, der bygger på lysets hastighed som en urokkelig konstant, vil således blive alvorligt udfordret. Ligeså vil alle vores forestillinger om såkaldt kausalitet, altså at en årsag udløser en virkning.

Hvis noget kan rejse hurtigere end lyset, vil det omvendte kunne gøre sig gældende, og man vil i princippet være i stand til at sende information tilbage i tiden.

Ingen forhastede konklusioner

Partiklerne – spøgelsesagtige såkaldte neutrinoer – blev skudt af sted fra det store europæiske atomforskningscenter CERN ved Geneve i Schweiz og tværs gennem Alperne til Gran Sasso-laboratoriet i Italien.

Denne rejse burde normalt vare uhyre beskedne 2,4 millisekunder at gennemføre. Men faktisk ankom strålerne 60/1000000000 (60 milliardedele) sekund hurtigere.

Det svarer til, at neutrinoerne rejste med en hastighed på 299.798.454 meter pr. sekund. Lysets hastighed er 299.792.458 meter pr. sekund.

Atomfysikerne tilknyttet CERN og OPERA-projektet ønsker dog endnu ikke at foretage forhastede konklusioner på baggrund af de stærkt opsigtsvækkende målinger.

Som CERNs forskningschef, Sergio Bertolucci, formulerer det:

- Når et eksperiment finder tilsyneladende ubegribelige resultater og ikke opdager noget kunstigt, der kan forklare målingen, er det gængs procedure at invitere til en bredere undersøgelse, og det er lige nøjagtig det, vi gør. Det er god videnskabelig praksis.

 Antonio Ereditato tilføjer:

- Den potentielle indvirkning på videnskaben er for stor til at drage umiddelbare konklusioner eller forsøge sig med videnskabelige fortolkninger. Min første reaktion er, at neutrinoen stadig overrasker os med dens hemmeligheder.