På søndag begynder massesletningen

22. juni træder justitsminister Karen Hækkerups ophævelse af den omfattende indsamling af internetdata om danskerne i kraft, og alle gamle data skal slettes. De sidste rester er dog først væk til september.

Alle indsamlede data om danskernes brug af Internet skal slettes, og der må ikke samles nye ind efter 22. juni, har justitsminister Karen Hækkerup bestemt. Arkivfoto: Keld Navntoft, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først på søndag må teleselskaber og internetudbydere i Danmark trække stikket for den massive indsamling af oplysninger om danskernes brug af Internet. Alle gamle data for det seneste år skal samtidig slettes.

22. juni træder justitsminister Karen Hækkerups ophævelse af den såkaldte sessionslogning, som er en del af danmarkshistoriens største og nu syv år gamle overvågning af samtlige danskere, i kraft, men først fra september er det endegyldigt slut.

Overgang på tre måneder

I det udkast til ophævelsen, som Justitsministeriet i sidste uge sendte til høring hos teleselskaber og internetudbydere, indfører justitsministeren nemlig en overgangsperiode på tre måneder, velvidende, at der nu forestår et større IT-arbejde for at få standset det kæmpe apparat, som 15. september 2007 blev sat i gang, og som sidste år betød, at der blev indsamlet 3.500 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet. Det er over 40 gange mere end oprindeligt forventet og svarer til 621.975 registreringer om alle danskere fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger.

Men sessionslogningen har i praksis vist sig ubrugelig, hvilket Justitsministeriet erkendte allerede i 2012, og efter at politikerne gang på gang har udsat en gennemgang af hele overvågningen, valgte Karen Hækkerup i begyndelsen af juni at afskaffe sessionslogningen, som udgør henved 90 procent af alle de indsamlede data.

Alle data har skullet gemmes i et år, så politiet og Politiets Efterrretningstjeneste (PET) med en dommerkendelse i hånden ville kunne få dem udleveret.

Alt skal slettes

Nu skal alle gamle data slettes. Det skal ske så hurtigt efter 22. juni som muligt og allersenest 22. september, hvor tremånedersovergangsperioden udløber.

»Vi er positive over for ændringen og ser den som en naturlig politisk konsekvens af, at der indsamles data, som man ikke har kunnet bruge. Vi er også meget tilfredse med overgangsordningen, så vi har en reel chance for at tilrette systemerne,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Teleindustrien.

Her har man ikke regnet på, hvad det koster at rette systemerne til igen.

Overvågningen af telefoner fortsætter uændret.