P-piller beskytter mod kræft

Kvinder er beskyttet mod kræft i æggestokkene i årtier efter at være holdt op med at bruge P-piller. Tusindvis af kvinder har reddet livet på grund af præventions-pillen.

FN anslog i 2002, at 120 millioner kvinder verden over var på P-piller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Britiske kræftforskere foreslår, at P-piller bør gøres til håndkøbsmedicin, fordi tusindvis af kvinder så kan undgå at dø af kræft i æggestokkene.

P-piller har allerede sparet 100.000 liv i de 50 år, de har været tilgængelige som præventionsmiddel. Og fremover kan pillerne spare op til 30.000 liv om året på verdensplan, skriver forskere fra Oxford University i The Lancet.

Det er store tal og store ord, men de bygger også på en meget stor undersøgelse af 45 kræftstudier fra 21 lande verden over, der omfatter i alt 110.560 kvinder. 23.257 af kvinderne har udviklet kræft i æggestokkene, og de er sammenlignet med en gruppe på 87.303 raske kvinder.

I gruppen med kræft var der 31 procent af kvinderne, som havde brugt P-piller. I gruppen uden kræft var det 37 procent. I begge grupper havde kvinderne på P-piller brugt dem i gennemsnit i lige under 5 år.

Lang virkning
Jo længere tid, kvinderne havde brugt P-piller, jo mere faldt deres risiko for kræft i æggestokkene.

10 års brug af P-piller estimeres at skære en tredjedel af risikoen for at få kræft i æggestokkene inden man fylder 75. Så i stedet for at 12 kvinder ud af hver 1000 udvikler æggestokkekræft, vil kun otte blive syge, hvis de bruger P-piller.

Den beskyttende virkning holder sig i mindst 30 år efter at kvinden er holdt op med at bruge P-piller. Virkningen falder dog over årene og er omtrent halveret efter 10 år.

En ekstra bonus
- Det er den første medicin, vi kender til, som kan reducere risikoen for kræft i æggestokkene. Ikke alene kan vi undgå uønskede graviditeter. At vi kan redde tusindvis af kvinders liv om året er virkelig bemærkelsesværdigt, siger Valerie Beral fra Cancer Research UK Epidemiology Unit på Oxford. Beral har ledet undersøgelsen, der er udført for den britiske sundhedsstyrelse og Cancer Research UK.

Kræft i æggestokkene er en af de hyppigste kræftformer for kvinder, og fordi den ofte opdages meget sent, er overlevelseschancerne kun ringe. Det er især ældre kvinder, der rammes af æggestokkekræft. I gennemsnit var kvinderne i undersøgelse 56 år, da de fik konstateret sygdommen.

Fordelene ophæver ulemperne
P-piller giver en øget risiko for brystkræft og livmoderhalskræft, som dog langt fra opvejer den gavnlige effekt på æggestokkekræften. Der er især hos ældre P-pillebrugere desuden en øget risiko for blodpropper, migræne og forhøjet blodtryk. Disse risici falder dog hurtigt, når kvinden holder op med at tage P-piller, og de er blevet betydeligt reduceret i nye generationer af P-piller.

The Lancet skriver i sin leder i dette nummer, at beviserne for P-pillernes effekt som kræftforebygger nu er så overbevisende, at pillerne burde gøres tilgængelig som håndkøbsmedicin. Ikke kun på grund af den gavnlige effekt på kræftdødsfaldene, men også for at undgå uønskede graviditeter, som foruden de sociale følger udgør en væsentlig sundhedsrisiko, også i udviklede lande.

Det anerkendte medicinske tidsskrift formulerer sig utvetydigt til fordel for sætte lys på P-pillernes gavnlige effekt fremfor på deres ulemper, som læger ofte gør: "Vi støtter kraftigt en bredere, receptfri adgang til et forebyggelsesmiddel, som ikke alene kan forhindre kræft, men som også bevisligt sparer tusindvis af kvindeliv ... Kvinder skal tage stilling til meget negativ omtale af risikoen ved P-piller, hvilket givetvis har inflydelse på deres beslutning om at tage disse midler. Der bliver sagt meget lidt i pressen om sundheds-fordelene".