Overraskende klimamålinger: Dybhavet er ikke blevet varmere

Nye NASA-målinger viser, at vandet på klodens dybe oceaner ikke er blevet målbart varmere. Forskerne mener dog ikke, at resultaterne sætter spørgsmålstegn ved klimaforandringerne som sådan.

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA, skriver i en ny pressemeddelelse at temperaturen på bunden af oceanerne ikke er blevet målbart varmere siden 2005. Billedet viser strålevarmen fra stillehavet som målt fra Nasas satelitter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kolde vand på klodens dybe oceaner er ikke blevet målbart varmere siden 2005, viser en ny undersøgelse fra NASA.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et billede af de nye målinger:

Ved hjælp af data fra satellitter og direkte temperaturmålinger har NASA-forskere fra Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Californien undersøgt temperaturerne i de dele af havet, som ligger dybere end 1.995 meter.

NASA påpeger, at studiet ikke giver nogen forklaring på, hvorfor den globale opvarmning tilsyneladende har været under opbremsning i de senere år, men en af forskerne bag studiet understreger, at de nye resultater ikke sætter spørgsmålstegn ved klimaændringer som et faktum.

Læs også hos Videnskab.dk: Ny verdensrekord: Så dybt kan et menneske dykke

»Vandstanden i havene er stadig stigende. Vi forsøger bare at forstå de detaljerne,« siger forskeren Josh Willis i en pressemeddelelse fra NASA.

I det 21. århundrede er den globale gennemsnitlige lufttemperatur på overfladen af Jorden stoppet med at stige i takt med udledningen af drivhusgasser.

Tempuraturen i den øverste halvdel af verdens oceaner - over de 1.995 meter - er ifølge NASA stadigt stigende, men temperaturstigningen er ikke stor nok til at kunne forklare de fastkørte lufttemperaturer.

Læs også hos Videnskab.dk: Dykkere gør deres livs fund i undersøisk hule