Overraskende forskning: Vores forfædre levede i træerne

Undersøgelser af anklerne fra et fossil af de første primater afslører, at de levede i træerne og ikke nede på jorden, som forskerne hidtil har troet.

Foto: NELSON ALMEIDA. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Amerikanske forskere har nu fundet frem til nogle af verdens allerførste primater. De levede i træerne og ikke på jorden, som forskerne indtil nu har troet. Det skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Indtil nu har forskerne troet, at de første primater levede nede på jorden, og først senere tog turen op i træerne. Amerikanske palæontologer har nu fundet og undersøgt anklerne fra et Purgatorius-fossil.

»Vi palæontologer har ventet længe på svar om hvilken slags dyr Purgatorius egentlig var«, siger palæontolog Jørn Hurum fra Universitetet i Oslo til forskning.no.

Selvom Purgatorius for længst er uddød og sandsynligvis ikke kan tilbagespores i lige linje fra aber og mennesker, er konklusionen klar: De første primater levede ikke nede på jorden, men oppe i træerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan så vikingerne egentlig ud?

Purgatorius var et lille pattedyr på størrelsen med en rotte, som menes at have set ud som en mellemting mellem en halvabe og en spidsmus. Den levede for ca. 65 millioner år siden, og er altså dukket op kort tid efter, at de sidste ikke-flyvende dinosaurer var forsvundet fra jorden.

Udformningen af anklerne fra Purgatorius tyder på, at dyret havde egenskaber, som vi i dag forbinder med dyr, som kan rotere hænderne – ganske som vi mennesker og nære slægtninge kan gøre.

Læs mere om undersøgelserne af Purgatorius-fossilet i resten af artiklen på Videnskab.dk.