Over en milliard Android-apparater sælges i 2014

Googles styresystem fortsætter fremmarchen, selv om internetgiganten ikke nødvendigvis høster alle frugterne.

LGs nye, let buede G Flex-smartphonetelefon er blot den seneste i en nærmest uendelig række af telefoner og tavle-PCer, som anvender Googles Android som styresystem. G Flex præsenteres blandt masser af nyheder på verdens største forbrugerelektronikmesse CES i Las Vegas i disse dage. Foto: Britta Pedersen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTA PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over otte af ti solgte mobiltelefoner i verden kommer allerede med Googles styresystem Android, og i løbet af i år vil vi købe flere end en milliard apparater med Android.

I 2014 vil 1,1 milliard tavle-PCer, smartphonetelefoner, ure og andet udstyr blive solgt, lyder det fra analysehuset Gartner, som følger teknologiudviklingen tæt.

Gartners billede passer godt med, hvad man i disse dage ser på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige hjørne af USA. Her vrimler det med Android-produkter, nu også i større mængder indbygget i biler og sågar i ovne til køkkenet.

Ikke fuldt udbytte

Mængden af solgt Android-udstyr vil i 2014 være 26 procent højere end i 2013, om end Google ikke høster den fulde værdi af den store interesse for styresystemet. Det er godt nok gratis at lægge på, men søgegiganten har selvsagt lagt alle sine egne nettjenester med i pakken i forventning om, at folk vil bruge dem, når de nu er lige ved hånden. Samtidig kræver brugen af Android, at man opretter sig som Google-bruger, hvorfor Google har aldeles styr på, hvor mange, hvem og hvor Android bruges.

Imidlertid tilpasser flere og flere især kinesiske producenter Android og udelader Google-tjenester, ligesom internetboghandelen Amazon i sine Kindle Fire-tavlecomputere bruger Amazons egen netbutik og ikke Googles. Endelig har mange, især asiater, købt de billige smartphonetelefoner med Android på, og de er ikke nødvendigvis store betalende kunder i Googles netbutik Google Play. Googles udfordring er, ifølge Gartner, at få disse mange til at rykke et trin op på Android-stigen, så der bliver solgt flere apps/småprogrammer.

Også fremgang for Apple og Windows

Også Apples styresystemer iOS til tavle-PCer og mobiltelefoner og Mac OS til computere kan se frem til fremgang. Forventningen er en vækst på 28 procent i år til 344 millioner solgte apparater.

Microsofts forskellige udgaver af styresystemet Windows - til telefoner Windows Phone, til tavle-PCer enten den skrællede Windows 8 RT eller den fulde Windows 8.1 - vil ligeledes vinde frem. 10 procents fremgang spår Gartner, der forventer 360 millioner solgte apparater med en Windows-udgave i år.

Salget af tavle-PCer vil fortsætte med at stige voldsomt, nemlig med 53 procent, i takt med, at priserne styrtdykker, og navnlig de mindre udgaver med skærme på under ni tommer vinder stor udbredelse. Derimod vil salget af klassiske PCer ligge nogen lunde fladt. Det er i sig selv en god nyhed, for i 2013 faldt PC-salget med 9,8 procent.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/tech og i den trykte avis.