Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I sidste uge gik den omstridte spionlov CISPA igennem Repræsentanternes Hus igen - omkring et år efter den amerikanske kongres' andetkammer godkendte loven første gang. I fjor blev loven dog nedstemt i Senatet, og der spekuleres nu i, om det samme kommer til at ske denne gang.
Læs også: Kontroversiel spion-lov vedtaget i USA (2012)
CISPA står for »Cyber Intelligence Sharing and Protection Act«, og den går kort fortalt ud på, at information om befolknings færden på internettet kan deles mellem den amerikanske regering og teknologiselskaber og andre relevante virksomheder.
Formålet er at gøre det nemmere for de amerikanske myndigheder at efterforske trusler på nettet og forhindre digitale angreb på infrastruktur, virksomheder og lignende.
Kritikere af loven hævder, at den ikke tager hensyn til folks privatliv, og at den giver myndighederne for stor magt til at overvåge sine indbyggere.
Læs også: Internettets 'fader' raser
Det Hvide Hus truer med veto
Sidste år blev loven vedtaget i Huset med 248 stemmer for og 168 imod, men flertallet blev denne gang øget til 288 for og 127 imod. Næste skridt på vejen er at få loven igennem Senatet, men præsident Obamas rådgivere foreslår, at han nedlægger veto, da lovforslaget fortsat er for vagt formuleret.
Ifølge Obama-administrationen er der ikke sket nok ændringer i lovforslaget, og hvis de ikke kommer på plads, så vil det blive blokeret i form af et veto.
Bekendtgørelsen fra administrationen indeholder også en opfordring om, at information om mulige trusler skal behandles af civile bureauer og ikke militære. Derudover bør kravene til hvad, der kan efterforskes, være strammere.
Det er dog tvivlsomt, om det overhovedet bliver nødvendigt for Obama at nedlægge veto, da Senatet, der modsat Huset har et demokratisk flertal, er noget mere forbeholdne over for CISPA, hvilket sidste års afstemning viste. Samtidig regnes det for usandsynligt, at præsidentens partifæller vil vedtage en lov, som Obama-administrationen åbent har truet med et veto.
Læs også: Det Hvide Hus støtter pladebranchen mod mor til fire
Oversat af Janus Bødker.