Omega 3 gavner hverken hjerte eller hjerne

Bare drop at købe dig fattig i dyr fiskeolie, lyder ekspertråd.

Fed fisk er langt mere effektivt end oliekapsler, siger flere eksperter Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brug pengene på god fed fisk i stedet for at købe dig fattig i fiskeolie med Omega 3-fedtsyrer. Sådan lyder det kontante råd fra professor Lars Rydén fra Karolinska Institutet i Sverige.

Han hamrer dermed en pæl igennem den udbredte antagelse, at kapsler med fiskeolier, som mange danskere sluger hver dag, skulle forebygge hjerte-kar-sygdomme, specielt hos patienter med type 2-diabetes eller med forstadier til sygdommen.

Samtidig konkluderer en engelsk undersøgelse med 3.500 +60-årige deltagere ifølge BBC, at Omega 3-fedtsyrerne heller ikke ser ud til at kunne forebygge demens.

- Omega 3-fedtsyrerne havde ingen som helst effekt på dødeligheden blandt patienter med hjerte-kar-sygdomme, siger Lars Rydén til aftonbladet.se

Professoren står bag en af verdens største diabetesstudier, det såkaldte ORIGIN-studie – resultaterne er publiceret i det anerkendte fagtidsskrift New England Journal of Medicine. Tidligere undersøgelser har givet et mere tvetydigt svar omkring effekten af Omega 3.

God fisk langt mere effektiv

Lars Rydén finder resultatet interessant, fordi så mange sluger de små kapsler med fiskeolie i den tro, at de forebygger sygdomme og aldring. Men det kan de ifølge professoren godt stoppe med.

- Jeg håber ikke, at folk bruger penge på Omega 3, for det er der ingen grund til. Det er langt bedre at bruge pengene på god fisk, der også indeholder Omega 3. Vi bør spise fed fisk tre gange om ugen, siger professoren til aftonbladet.se

Det samme konkluderer de engelske forskere fra London School of Hygiene and Tropical Medicine. Også her har man modbevist, at Omega 3 kan være med til at holde hjernecellerne i bedre form, som det hidtil er blevet antaget.

Ifølge Marie Janson fra Alzheimer’s Research i England er det bedre at forebygge demens med en varieret kost, som blandt andet skal omfatte masser af fisk.

- Vi ved, at hvad der er godt for hjertet, er også godt for hjernen, så derfor er det bedste råd at holde vægten, spise varieret og dyrke motion, siger hun til BBC.