Om 20 år kan du printe din egen bil

Den canadiske bilproducent Urbee har netop lanceret en bil, der er printet på en 3D-printer. Om 20 år kan du gøre dem kunsten efter.

Denne prototype på en Urbee er delvis skabt i en 3D printer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Speedsnakkende bilforhandlere og prøveture på landet kan snart være en saga blot. Det canadiske firma Urbee har nemlig allerede printet det meste af en køredygtig bil ud på en 3D-printer, og om 15-20 år kan du selv gøre dem kunsten efter. Det vurderer Kurt Petersen, der er 3D-engineering manager og arbejder i branchen.

Han mener ikke, at der er egentlige begrænsninger for, hvad man kan bruge 3D-teknologien til.

»I princippet er der intet til hinder for, at du kan printe et hus. Det handler om, hvor stor din printer er,« siger Kurt Petersen.

Folkene bag bilen Urbee oplyser på firmaets hjemmeside, at målet er at producere en bæredygtig bil. Derfor bruger man også en metode, der stort set ikke giver affald.

»Normal skærer man lag på lag væk for at forme et produkt, men med denne metode lægger man i stedet tynde lag oven på hinanden. Derfor er der intet spildprodukt ved metoden, « siger Thomas Tønnesen, der er country manager hos Protech.

Firmaet forhandler printere for det firma, der har lavet den printer, den canadiske bil Urbee er produceret på.

Print dit design i indkøbscenteret

Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen er enig i, at 3D teknologien vil revolutionere hele måden, vi tænker produktion på. Han mener, at det især er unikke produkter, der skal produceres i få eksemplarer, der med stor fordel kan printes. Han tvivler dog alligevel på, at man kommer til at printe sin egen bil hjemme i stuen.

»Det er nok de færreste, der har plads til en printer, som er så stor, at den kan printe en bil. I stedet kunne man forestille sig, at gå hen til sit lokale indkøbscenter og få printet sit eget design. Det vil ikke blive så dyrt, for printeren er ligeglad med, hvor mange eksemplarer der skal laves,« siger Klaus Æ. Mogensen.

3D printere kan konkurrere mod kineserne
3D-printere kan i dag printe i så forskellige materialer som thermoplast, polycarbonat og titanium, og en af de de mest avancerede printere på markedet kan allerede printe færdig elektronik. Derfor er perspektiverne for teknologien også næsten ubegrænsede.

Både fremtidsforskeren og fagfolkene er enige om, at 3D-teknologien også kan være det, der kan hjælpe os i konkurrencen mod kineserne. Man kan decentralisere produktionen og lave specielle produkter, og så er en 3D-printer faktisk bedre end en kineser på flere områder.

»En 3D-printer holder aldrig fri, den skal ikke have noget i løn og melder sig ikke ind i en fagforening,« siger Thomas Tønnesen.