Obama: Slut med masseaflytning

Den amerikanske regering vil sætte en stopper for NSAs omfattende overvågning af amerikanerne.

NSAs massive aflytning fortsætter med at vække vrede verden over. Her er det temaet ved det traditionelle karneval i Mainz i det vestlige Tyskland på Rosenmontag i begyndelsen af marts. Figurerne viser kansler Angela Merkel, hvis mobiltelefon gennem mange år blev aflyttet af NSA, og amerikanske Uncle Sam, der som en ånd kommer ud af hendes mobiltelefon med et NSA-kamera i hånden. »Spionen, som kom ud af mobiltelefonen« kaldes opsætningen. Foto: Daniel Roland, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Masseaflytningen af telefoner er fortid for den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA.

USAs præsident, Barack Obama, vil med kongressens opbakning sætte en stopper for masseindsamlingen og lagringen af telefonsamtaler, som National Security Agency gennem den tidligere ansatte Edward Snowdens offentliggørelse af tophemmelige papirer er blevet afsløret i, skriver New York Times.

Slut med at gemme i fem år

Den amerikanske regering vil derimod tillade, at NSA kan tilgå de såkaldte metadata fra samtalerne, når det er nødvendigt. Metadata er oplysninger om, hvem der har ringet til hvem hvornår og hvorfra.

Ændringerne ventes fremlagt i løbet af denne uge og kommer efter kraftigt pres fra befolkningen og virksomheder oven på afsløringerne. Dermed er det slut med, at NSA masseindsamler telefonoplysninger fra millioner af amerikanere og gemmer dem i fem år, så de i den tid kan bruges til at søge i med henvisning til den nationale sikkerhed. Barack Obama ventes, ifølge nyhedsbureauet Associated Press, i stedet at sætte en grænse på 18 måneders gemmetid, sådan som de amerikanske teleselskaber allerede er pålagt ved lov. NSA kan - hvis det bliver godkendt af en domstol - i særlige tilfælde få lov til at gemme dataene længere.

Så sent som i fredags, 21. marts, mødtes Barack Obama med topcheferne for blandt andet Google og Facebook, som er svært utilfredse med NSAs aflytning, som skader deres forretning, fordi mange brugere søger efter alternativer, eftersom de ikke ønsker at blive overvåget.

Dansk overvågning skal også begrænses

Også i Danmark er der ændringer af den omfattende overvågning på vej. De politiske partier vil til efteråret - efter utallige udsættelser - gennemgå den såkaldte logningsbekendtgørelse, som har betydet, at alle danskeres brug af telefoner og Internet siden september 2007 er blevet samlet ind i et omfang, som overgår alle forventninger.

621.975 registreringer af brugen af mobiltelefonen eller internetet er, hvad der indsamles om hver eneste dansker - fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger overhovedet - i 2013. Det er over 40 gange større, end hvad man oprindelig planlagde at samle ind for at kunne sætte ind mod terrorisme.

Justitsministeriet indrømmede i 2012, at indsamlingen tillige er uden værdi, fordi hverken politiet eller efterretningstjenesterne anvender den i noget videre omfang, selv om den har kostet 200 millioner kroner at etablere og koster hvert år 50 millioner kroner at holde i luften.