Nyt Windows-ansigt klar til gigamobiler

Microsoft har offentliggjort den kommende opdatering til mobile enheder med styresystemet Windows Phone 8. Det går især efter såkaldte phablets - eller gigamobiler i størrelsen mellem smartphones og tavlecomputere.

Udsnit af startskærmen i den nye version af Microsofts mobilstyresystem Windows Phone 8, der blev offentliggjort mandag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Softwaregiganten Microsoft er klar til at indtage gigamobilerne - eller de såkaldte »phablets«, som er betegnelsen for mobile enheder, der befinder sig et sted mellem en smartphone og en tavlecomputer.

Med en ny opdatering af selskabets mobilstyresystem Windows Phone 8 har selskabet udviklet styresystemet, så kan køre på enheder med skærmstørrelserne 5 til 6 tommer.

Dermed er det nye ansigt til de mobile enheder officielt klar til, at mobilproducenten Nokia 22. oktober forventes at lancere en phablet som næste produkt i selskabets Lumia-serie 22. oktober i Abu Dhabi, skriver teknologimediet CNET.

Her betegnes Nokia, som den producent, der leverer flest mobile enheder udstyret med Windows Phone-styresystemet, som en oplagt mobilproducent til at udstyre selskabets smartphones med store skærme med det nye styresystem.

Det er netop Microsofts fokus på større skærme, der her hæftes ved som en af de mest åbenlyse ændringer i opdateringen af Windows Phone 8, der i den nye version udvider startskærmen med en ekstra kolonner og rækker, der giver plads til flere af de interaktive, farvede fliser, som Microsofts design er bygget op i. 

Mere plads til personalisering

I forbindelse med af opdateringen til Windows Phone 8 fremhæver Microsoft selv på selskabets blogpræsentation, at det baner vejen for nye enheder med 5 og 6 tommer skærme og 1080p HD-skærme i forhold til, at brugerne selv kan personalisere dem mere - og eksempelvis vælge at have mere indhold liggende på startskærmen i form af apps, fotos, musik, video mm.

Microsoft har i udviklingen af Windows Phone 3 også udviklet en ny funktion, der har fået navnet køretilstand - eller »driving mode« - som eksempelvis kan begrænse antallet af push-beskeder, sms'er, opkald og statusopdateringer, mens folk sidder bag rattet og kører bil - og i stedet for at fokusere på telefonen, kan få indstille den til at sende automatiske svar.

Ligesom den nye version af Windows Phone blandt andet også rummer en ny måde til at håndtere rotering af skærmen, nyt overblik over lagring af indhold, nem lukning af apps og nye ringetoner.

Ifølge teknologimediet The Verge har brugere af Windows Phone 8 netop efterspurgt muligheden for selv at definere lyde for forskellige funktioner i telefonerne samt en rotationslås, der kan holde skærmen fast.

Microsoft har i første omgang åbnet for adgang til Windows Phone 3 for registrerede udviklere, så de har mulighed for eksempelvis at opdatere apps til det nye system, og oplyser, at opdateringer derudover vil blive rullet ud over de kommende uger og måneder.

Det vil dog fortsat afhænge af den enkelte kundes mobiloperatør og den pågældende mobilmodel, hvornår styresystemet bliver tilgængelig til de enkelte enheder, hvor der anvendes Windows Phone-styresystem. 

Windows Phone går frem

Selvom mobilstyresystemet Windows Phone fra Microsoft endnu er langt fra at konkurrere med de mest udbredte af slagsen iOS fra Apple og Android fra Google, overtog det i sommer tredjepladsen fra canadiske Blackberry blandt amerikanske brugere.

Ifølge en måling fra Kantar Worldpanel Comtech sad Android-styresystemet på det tidspunkt på en markedsandel på 51,7 procent, iOS-styresystemet på 39,1 procent, mens Windows Phone havde 5,6 procent af markedet, og Blackberry var faldet helt ned til 0,7 procent.

Opgørelsen er dog for første kvartal 2013 - og stammer dermed fra før Blackberry sendte sin nye Blackberry 10-serie på markedet.

Tidligere på måneden viste tal ligeledes fra Kantar ifølge Financial Times, at Microsoft på de store, europæiske markeder har nået sit hidtil højeste niveau. I Tyskland har Microsoft en markedsandel på 8,8 procent, mens selskabet mobilstyresystem på de franske og britiske markeder kan mønstre henholdsvis 10,8 og 12 procent af markedet.