Nyt værktøj omdanner ørkenluft til rent vand

Forskere har udviklet et nyt soldrevet værktøj, der kan omdanne ørkenluft til drikkevand.

De nye værktøjer kan omdanne tør ørkenluft til rent drikkevand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan selv den tørreste ørkenluft blive omdannet til rent drikkevand.

Et hold af forskere har udviklet et soldrevet værktøj. Det kan producere rent vand af luften i selv de tørreste ørkenklimaer, siger forskerne fra Massachusets Teknologi-Institut (MIT) og det Californiske Universitet ved Berkeley (UC-Berkeley).

Det skriver CNN.

»Jeg er mest begejstret for, at vi kan realisere et værktøj, der fungerer i de øde områder, og at vi kan være i stand til at levere rent vand til alle de mennesker, der har brug for det,« siger Evelyn Wang, der er en af forskerne bag projektet, til CNN.

Det nye værktøj fungerer sådan, at der inde i det, der ligner en kasse, er et lag af metal-organiske rammer. Det opfører sig som en svamp, der suger så meget vand som muligt til sig, når kassen er åben. Vand kan blive opsamlet fra luften og fra regn.

Når vandet er blevet samlet, skal kassen lukkes manuelt, så den bliver udsat for solens stråler. Solen varmer materialet op, så vandet bliver frigivet fra overfladen, når det fordamper. Dampen bliver gjort flydende i en kondensator, der kan køle dampen selv i varme klimaer. Dermed bliver der skabt rent drikkevand.

Værktøjet kan opsamle 2.8 liter vand for hvert kilo metal-organiske rammer, der bliver brugt.

I sig selv er atmosfæriske vand-generatorer ikke nye. Det nye er, at dette værktøj kan fungere i tørrere klima, og at det bruger mindre energi. Det kan bruges i områder med luftfugtighed helt ned til 20 procent. Eksisterende værktøjer fungerer kun i områder, hvor luftfugtigheden er 50 procent eller mere.

Lige nu er systemet i den fase, hvor det skal bevises, at det virker, før prototypen kan skaleres op.

Det er beregnet til steder, hvor der er ekstremt tørt, men stadig masser af sol.

»Vi kan indsætte værktøjet i den slags regioner, hvor det eneste de har brug for er sol, og så det her værktøj,« siger Wang til CNN.

For nyligt har rapporter vist, at klimaforandringerne kan forårsage, at 600 millioner børn i verden vil tørste i 2040.

Prototypen er lige nu på størrelse med en lille pakke servietter, men det endelige produkt forventes at være lige så stort som en kuffert, og kan producere nok vand til en familie på fire. Forskerne har ikke noget estimat på prisen endnu, men de siger, at de vil arbejde med velgørende organisationer og lokale regeringer i udviklingslandene for at distribuere værktøjet.