Nyt svar på dine kaffebønner: Jo, det er sundt

Nu er der igen gode nyheder til dem, der holder af en kop mokka - eller fire.

Livet er ikke det værste, man har – hvis ellers mokkaen snart er klar. Kaffomaner kan glæde sig over seneste nyt i den uendelige føljeton om kaffens indvirkning på vores helbred: Svenske forskere konkluderer, at en enkelt kop kaffe om dagen sænker kvinders risiko for apopleksi med 22 procent. Og jo, det forebygger endnu mere med tre-fire kopper dagligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Kristensen

Kvinder, som slet ikke drikker kaffe, har større risiko for at få en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen. Bare en enkelt kop kaffe om dagen sænker risikoen for apopleksi med 22 procent, og tre-fire kopper sænker den med 25 procent, viser en svensk undersøgelse, der har fulgt 34.670 kvinder over ti år.

Undersøgelsen lægger sig oven i den voksende bevisbunke for, at selv om kaffe er vanedannende og stimulerende, så er det svært at finde skadevirkninger ved den.

Kaffedrikkere har statistisk lavere risiko for leverkræft og tarmkræft, og kaffe giver ikke øget risiko for andre kræftformer, selv om den indeholder fenoler, som kroppen kan omsætte til kræftfremkaldende nitrosaminer.

En østrigsk undersøgelse fra 2007 viste, at ikke alene skærper to kopper kaffe både koncentrationsevnen og hukommelsen i timerne efter, man har drukket dem. Kaffen har en langtidseffekt på hukommelsen, og kvinder som drak tre kopper kaffe om dagen blev i mindre grad ramt af aldersmæssig hukommelsessvækkelse.

Kaffe kan dog hverken afbøde alzheimers eller andre egentlige demenssygdomme.

4.000.000.000 danske kopper kaffe årligt

Kaffe er populær verden over. Alene i Danmark drikkes der næsten fire milliarder kopper kaffe om året.

»Det store forbrug betyder, at selv små helbredseffekter kan få vidtrækkende konsekvenser for befolkningssundheden,« siger Susanna Larsson, som er forsker ved det svenske nationale institut for miljømedicin ved Karolinska Institutet i Stockholm, der har ledet undersøgelsen af kaffe og apopleksi.

Undersøgelsen siger ikke, hvordan kaffen sænker risikoen for slagtilfælde. Larsson foreslår, at indholdsstoffer i kaffen måske dæmper kroniske inflammationer og forbedrer insulinfølsomheden.

Mange tidligere undersøgelser af kaffedrikkere har vist lavere risiko for bl.a. diabetes og hjerte/kar-sygdom. Der findes dog også undersøgelser, som vender tommelfingeren nedad. Især ser kaffedrikkere ud til at være udsatte for hjertelidelser. Det kunne dog skyldes, at undersøgelserne sjældent gør forskel på tilberedningsmetoder.

Kaffebønner indeholder to terpener, eller æteriske olier, som mistænkes for at hæve kolesterolindholdet i blodet. Terpener holdes tilbage af papirfiltre, som bruges i kaffemaskiner og til den trendy, gammeldags tragtkaffe. De slipper til gengæld igennem metalfiltre, som bruges til espresso og stempelkaffe. I tyrkisk kaffe og perkolatorkaffe vil olierne muligvis fordampe, men det er ikke et velundersøgt område. Heller ikke om det gør en forskel at bruge pulverkaffe.

Gravide kvinder rådes til at holde igen med kaffe og andre koffeinholdige varer for en sikkerheds skyld.

En dansk undersøgelse har ellers vist, at det ikke gør en forskel for fødselsvægt eller tidlig fødsel, om moderen drikker koffeinholdig eller koffeinfri kaffe i første trimester. Men der mangler tunge og afgørende beviser for kaffes indflydelse under graviditet.