Endnu en gang viser et studie de sundhedsmæssige fordele ved kaffe.
Denne gang er det offentliggjort i tidsskriftet The Annals of Internal Medicine, skriver The New York Times.
»Det er stort,« siger Christina Wee, der er associate professor i medicin på Harvard University og redaktør på det omtalte tidsskrift.
Studiet viser, at de, der drak halvanden til tre en halv kopper kaffe, havde 30 procent lavere dødelighed sammenlignet med dem, der ikke drak kaffe.
De, der drak kaffe uden sødemiddel, havde 16 til 21 procent lavere dødelighed.
»Der er meget få ting, der mindsker dødeligheden med 30 procent,« siger Christina Wee til den amerikanske avis.
Forskerne har haft analyseret sundhedsdata fra over 170.000 personer i alderen 37 til 73 år hen over en syvårig periode. Forskerne har haft fokus på personernes demografi, livsstil og diæt.
Data er hentet fra U.K. Biobank, hvilket lidt svarer til Danmarks Nationale Biobank under Statens Serum Institut, hvor danskeres sundhedsoplysninger også bliver anvendt til forskning.
Ingen direkte sammenhæng
Studiet er ét ud af en lang række videnskabelige studier, der antyder de sundhedsmæssige gevinster ved kaffe, når det er indtaget i moderate mængder.
Problemet ved det netop offentliggjorte studie, erkender Christina Wee over for The New York Times, er, at der er tale om et observationsstudie.
Det betyder, at studiet ikke direkte kan konkludere, at kaffe i sig selv mindsker risikoen for at dø. Der kan sagtens være andre faktorer forbundet med den længere levetid.
Det kan eksempelvis være, at kaffebønner indeholder antioxidanter, men det kan også skyldes, at personer, der drikker kaffe, også træffer sundere valg i det hele taget. Der er altså ikke bevist en kausal sammenhæng.
Et eksempel kan være, at folk, der ikke drikker kaffe, vælger andre drikkevarer, der indeholder langt mere sukker, såsom Coca-Cola eller en energidrik som Red Bull.
Når det er sagt, så påpeger Christina Wee, at alt bør gøres med måde.
»For meget af det gode er ikke altid godt,« siger hun.