Nyt stort dyk i PC-salget i 2014

Rekordtilbagegang i 2013 fortsætter i år med et samlet salg på under 300 millioner styk.

Færre køber en almindelig PC, og det har da også fået Sony til at ville sælge sin PC-produktion. Arkivfoto: Christopher Jue, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHER JUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på et rekordstort fald i salget af PCer på 9,8 procent i 2013, vil det i år dykke med yderligere 6,1 procent og nå ned under 300 millioner styk på verdensplan.

Det forudser analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt. Det lykkedes dog at rette op på tilbagegangen i 2013. Egentlig var der udsigt til et fald på 10,1 procent, men julehandelen blev bedre end ventet på PC-området, hvor mange valgte at købe en ny bærbar eller stationær computer som udskiftning for den gamle med Microsofts Windows XP-styresystem, som om en måned ikke længere vil blive sikkerhedsopdateret og dermed endegyldigt sendes på pension af Microsoft efter 13 virksomme år.

Pengene går til en smartphone og tavle-PC

De seneste to år har salget flyttet sig fra de traditionelle PCer. Mange vælger i stedet at bruge pengene på en smartphonetelefon eller en tavle-PC og lade den eksisterende PC holde lidt længere. Både telefonerne og tavlecomputerne udvikler sig desuden til i højere grad at blive egentlige computere med stadig flere funktioner og bedre teknologisk indmad, som gør dem i stand til at køre mange programmer samtidig. Tilmed vokser telefonerne i størrelse og nærmer sig nu de mindste tavle-PCer.

Ifølge IDC var det tidligere udviklingsmarkederne, som trak læsset på PC-salget.

»Nu ser vi i stedet, at udviklingsområder bliver mere påvirket af et dårligt økonomisk miljø, ligesom der sker betydelige skift i, hvad folk prioriterer at købe,« siger IDC-analytiker Loren Loverde.

IDC forventer, at PC-salget også i de kommende år vil gå nedad men i mindre omfang. I 2018 vil faldet ligge på 0,2 procent.