Nyt smart ur skal frigøre Samsung fra Android

Mobilgiganten tager nu sit eget styresystem, Tizen, i brug i sine to nye smarte ure, som fik overraskende smugpremiere på verdens største mobilmesse i Barcelona.

Galaxy Gear 2 og Galaxy Gear Neo er Samsungs nye, smarte ure, der begge kører Samsungs eget Tizen som styresystem. Begge ure har super-AMOLED-skærme på 1,63 tommer og en opløsning på 320 x 320 pixler, 512 megabyte RAM-arbejdshukommelse og fire gigabyte lagerplads. Det indbyggede kamera optager i en opløsning på to megapixler. Urene kommer i handelen i april. Prisen er ukendt. Foto: Samsung Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Samsungs nyeste smarte ur kommer med Samsungs eget styresystem, Tizen, som dermed skal hjælpe den sydkoreanske mobilgigant med at nedbringe afhængigheden af Googles mobilsoftware, Android.

Gear 2 og Gear 2 Neo med det flere år gamle men stort set ukendte Samsung-styresystem Tizen blev en overraskende tyvstart på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, som holdes i Barcelona i det nordøstlige Spanien og samler alt og alle inden for den globale mobilverden.

Virker med Android-telefoner

Åbningen finder først sted mandag, hvor Samsung, der siden begyndelsen af 2012 er verdens største producent af mobiltelefoner, mandag aften ventes at afsløre sin nye toptelefon, Galaxy S5, som bliver afløseren for den et år gamle Galaxy S4.

Gear 2 og Gear 2 Neo er Samsungs andet såkaldte smarte ur og har kamera i skærmen og ikke i remmen. Det kan tage imod opkald og vise beskeder, modtaget på den tilkoblede mobiltelefon, fungere som personlig sundhedsassistent og rummer en føler, der kan måle hjerterytmen. Det første Samsung-ur kom i efteråret 2013 og vakte umiddelbart stor opstandelse, men begejstringen fortog sig hurtigt igen. Uret er Samsungs forsøg på at overhale ærkerivalen Apple indenom. Apple ventes i løbet af 2014 af komme med et iWatch. Netop smarte ure, som - koblet trådløst sammen med mobiltelefonen i lommen - kan vise nye beskeder og udføre en række lettere opgaver samt fotografere, ses som en helt ny produktkategori, nu hvor markedet for smartphonetelefoner i mange lande synes at have nået højdepunktet og dermed er mættede, fordi alle umiddelbart har byttet den gamle trykknapmobil ud med en smartphone.

Samsungs smarte ure kan kobles sammen med Samsungs Galaxy-telefoner, som bruger Android som styresystem. De to nye ure ses dog som Samsungs forsøg på at gøre sig fri af Googles dominans og selv stå for både hardware og software. Lige omkring 80 procent af alle smartphonetelefoner i verden leveres nu med Android som styresystem, men Google solgte for få uger siden den amerikanske mobilproducent Motorola, som udelukkende producerer Android-telefoner, til kinesiske Lenovo, der dermed pludselig kan rykke ind som verdens tredjestørste mobilproducent og på den måde nappe Samsung i haserne og gøre Android-verdenen mindre identisk med Samsung.

Mange om buddet

Tizen-styresystemet får ikke nogen let fremfærd. Ud over Android hedder konkurrenterne iOS fra Apple og Windows Phone fra Microsoft. Dertil kommer en række andre styresystemer, som lurer på at springe ud, heriblandt Linux-udgaven Ubuntu samt Mozillas Firefox, der ellers normalt kendes som et internetprogram men også findes som et helt styresystem.

En række andre af de store elektronikproducenter, heriblandt Sony, har gennem længere tid produceret smarte ure, og to af de kinesiske giganter, Huawei og ZTE, ventes også at fremvise deres bud på et smart ud på mobilmessen her i Barcelona.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.