Nyt middel mod kolesterol kan være på vej

Det nye middel har kunnet sænke mængden af usundt kolesterol med 40 procent på to uger, viser forskning.

Et nyt middel mod forhøjet kolesterol kan være på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carina Heckscher

Der kan være godt nyt på vej til folk med forhøjet kolesterol.

Ny forskning ved Californiens Universitet i San Francisco og Karolinska Institutet i Stockholm har fundet frem til et nyt lægemiddel, der kan hjælpe kroppen til at sænke mængden af usundt kolesterol.

Det nye lægemiddel, som indtil videre hedder KB2115, var i undersøgelsen i stand til at sænke mængden af usundt kolesterol hos de deltagende med 40 procent inden for to uger.

Kroppen har brug for små mængder af kolesterol, men i større mængder udgør kolesterol en alvorlig sundhedsrisiko, eksempelvis i form af risikoen for hjerteproblemer.

Det nye middel vil især kunne blive en hjælp for de, som ikke kan tåle de almindeligt brugte midler mod forhøjet kolesterol. Det nye middel har nemlig indtil videre ikke vist sig at have bivirkninger.

Forskerne har designet det nye middel til at efterligne et af skjoldbruskkirtlens hormoner, som accelererer kroppens evne til at fjerne det usunde kolesterol.

»Vi har brug for nye lægemidler for at kunne angribe dette problem. At efterligne skjoldbruskkirtlen er en helt ny tilgang, og jeg tror, den rummer et stort potentiale for at behandle forhøjet kolesterol og formentlig også fedme og diabetes,« siger John Baxter, medforfatter til undersøgelsen og professor ved Diabetescenteret ved Californiens Universitet, til tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.