Nyt kæmpestudie: Overvægtige coronasmittede har markant højere dødsrisiko

Mennesker med for mange kilo på sidebenene har ifølge nyt studie betydeligt større risiko for at dø af covid-19 end normalvægtige. Dansk professor maner imidlertid kraftigt til ro og påpeger mangler i studiet.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronasmittede overvægtige har næsten 50 procent større risiko for at komme af dage af covid-19 end normalvægtige.

Det fremgår af et stort såkaldt metastudie, der har uddraget data fra 75 særskilte studier, som involverer næsten 400.000 patienter i adskillige lande.

Samtidig viser analysen fra det amerikanske University of North Carolina, at overvægtige coronasmittede har over dobbelt så stor risiko for at blive hospitalsindlagt og 74 procent øget risiko for at ryge videre til et hospitals intensivafdeling.

Endelig fremgår det af det nye studie, at overvægtige er i 46 procent højere risiko for at blive smittet med den nye coronavirus. Samtidig advarer forskerne bag studiet om, at en vaccine mod covid-19 formentligt vil være mindre effektiv hos overvægtige – det vil sige blandt mennesker med en såkaldt BMI (Body Mass Index) på over 30.

Antagelsen skyldes erfaringer fra gængse influenzavacciner, der generelt ikke har helt samme gunstige effekt på mennesker med for mange kilo på sidebenene som på normalvægtige.

Professor Barry Popkin, der har stået i spidsen for analysen, siger til BBC, at den forøgede risiko forbundet med at være overvægtig og have covid-19 er »meget større end forventet«.

Han tilføjer, at sundere madvaner med mindre junkfood og sukkerholdige drikkevarer bør prioriteres i mange lande.

Overvægt er knyttet til en række sygdomme, der tidligere har vist sig som særlige risikofaktorer i forhold til at udvikle alvorlige og livstruende symptomer af covid-19. Det gælder ikke mindst diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Anders Perner, professor i intensiv medicin

»Der er ingen grund til som overvægtig at bekymre sig ekstra meget, hvis man bliver smittet.«


Herhjemme maner Anders Perner, professor i intensiv medicin og overlæge på Rigshospitalet, imidlertid til ro på baggrund af metastudiets tilsyneladende noget dystre konklusioner.

Han henviser til, at overvægt som særlig risikofaktor først og fremmest betyder noget, hvis man ser på meget store grupper af patienter, mens det næsten ingen betydning har for den enkelte.

»Mikroskopisk« risiko

Han nævner, at hvis man – som et eksempel – grundlæggende har 0,50 procent risiko for at dø af coronasmitte, vil dødsrisikoen for en overvægtig forøges med 50 procent, altså til 0,75 procent.

»Det er det samme som at gå fra en mikroskopisk risiko til en meget, meget lille risiko. Så der er ingen grund til som overvægtig at bekymre sig ekstra meget, hvis man bliver smittet,« siger han og tilføjer, at man i et dansk studie af risikofaktorer for at dø af covid-19 på hospitalers intensivafdelinger overhovedet ikke identificerede overvægt som en faktor.

»De stærkeste risikofaktorer overhovedet er alder, og at man er mand,« siger han og forklarer, at også rygning, cancer, diabetes og hjerte-kar-sygdomme slår ud som særlige risici.

Yderligere understreger han, at overvægt typisk er mere hyppig i socialt udsatte grupper og blandt mennesker med anden etnicitet. I et stort, internationalt studie er det dog meget vanskeligt at udskille etnicitet og social klasse, mens det er meget enkelt at udskille overvægt.

»Det handler blot om et antal kilo,« som han siger.

Dog tilføjer Anders Perner, at man som svært overvægtig »nok bør passe mere på«.