Nyt gennembrud på vej mod kvantecomputer

Kvantecomputeren er igen rykket et skridt tættere på at blive til virkelighed.

Forskere har taget et kvantespring inden for kvantemekanikken. Kvantecomputeren kommer i lyset af deres arbejde med »qubit« nu indenfor en realistisk rækkevidde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efterhånden ganske mange år har man arbejdet på at konstruere en kvantecomputer. Nu melder forskere om et nyt gennembrud. De har konstrueret en chip på seks gange seks centimeter med ni kvante-enheder, herunder fire kvante-bits. Den nye chip blev vist frem på en konference hos American Physical Society i Dallas i denne uge. Det skriver BBC.

Forskerne forventer at kunne øge antallet af kvante-bits til 10 inden årets udgang. Det lyder ikke specielt imponerende. Men en fungerende kvanteprocessor behøver angiveligt ikke mere end 100 bits.

Læs også: Google PC kommer sandsynligvis til sommer

Kvantecomputere bruger såkaldte kvantebits eller »qubits«, som altså i modsætning til almindelige computere ikke har en fast tilstand, 0 eller 1, men kan repræsentere flere forskellige tilstande på samme tid.

Det er kun én af de mange forskelle mellem en normal computer og en kvantecomputer, der følger kvantemekanikkens mystiske love. Her tales der også om »entanglement«, hvor to qubits kan kædes sammen, så de altid har samme værdi - uanset den fysiske afstand.

Teleportering af mennesker måske muligt

I teorien skulle det være muligt at bygge en computer der kan regne mange gange hurtigere end dagens systemer. Teknologien spås ikke mindst en stor fremtid indenfor kryptering, hvor nøgler f.eks. kan verificeres flere millioner gange hurtigere end med nutidige systemer.

Læs også: Millioner henter Firefox 4

Men kvanteteknologien åbner også for kommunikation over meget store afstande og måske bliver det endda muligt at teleportere genstande og mennesker én dag i en fjern fremtid.

Kvantemekanikken tager et kvantespring

Det er stadig science-fiction, men der er opnået store fremskridt i de sidste år. Det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) byggede en simpel universel kvante-processor med to kvante-bits i 2009.

NIST-processoren gemmer binære informationer i to beryllium-ioner, der holdes fanget i en elektromagnetisk lås og manipuleres med ultraviolette laserstråler. Forskerne kan ændre beryllium-ionernes tilstand og også bringe dem i en særlig tilstand, hvor de både har værdien 0 og 1.

Læs også: Drenge stener foran computer og fjernsyn

Et normalt bit kan kun have en tilstand (0 eller 1), men en qubit kan have begge tilstande; den får kun en definitiv værdi, når den udlæses.

Nu har forskerne fundet en metode til at bevare, flytte og ændre kvante-tilstande uden at ødelægge dem. De bruger en såkaldt RezQu-arkitektur, som måske kan skaleres op, så den kan bruges til at konstruere en rigtig kvante-computer på et senere tidspunkt. Det er allerede muligt at bevare en kvante-tilstand 1.000 gange længere end blot for få år siden.

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's samarbejdspartner, ComON.dk