Nyopdaget tekst: Einstein tvivlede på Big Bang

Et forsvundet Einstein-manuskript, der først nu er dukket op, afslører, at fysikeren gjorde sig hidtil ukendte tanker om universets begyndelse.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et manuskript af den berømte fysiker Albert Einstein har ligget hengemt og ubemærket af forskere i årtier.

Men nu har en irsk forsker opdaget, at manuskriptet gemmer på Einsteins grublerier over universets opståen, skriver Nature News.

Manuskriptet er skrevet i 1931, og det viser, at Einstein på dette tidspunkt satte spørgsmålstegn ved den teori, som vi i dag kender som Big Bang.

Frem for at universet blev født ved en enkelt eksplosiv begivenhed – Big Bang – leger Einstein ifølge Nature News med tanken om, at universet udvider sig konstant og i al evighed.

Læs også hos Videnskab.dk: Er der konkurrenter til Big Bang-teorien?

Denne teori minder i høj grad om teorier, der blev fremsat af den britiske astrofysiker Fred Hoyle langt senere.

Hoyle argumenterede fra sent i 1940’erne for, at rummet kunne udvide sig i al evighed og holde en nogenlunde konstant densitet (tæthed), fordi nye elementarpartikler spontant dukkede op i rummet, skriver Nature News.

I det nyfundne dokument skriver Einstein på tilsvarende vis, at »for at densiteten kan forblive konstant, må nye partikler af stof blive skabt kontinuerligt.«

En sådan teori står i kontrast til Big Bang teorien, som første gang blev fremsat i 1920’erne. Hoyles teorier om universet blev dog senere tilbagevist, og ifølge Nature News ser det også ud til, at det er gået op for Einsten, at teorien ikke holdt.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan beviste Einstein, at tid er relativt

Manuskriptet var sandsynligvis »en kladde påbegyndt med begejstring over en god idé, men snart opgav forfatteren, fordi han indså, at han narrede sig selv,« siger James Peebles fra Princeton University til Nature News.

Manuskriptet af Einstein har været opbevaret på Albert Einstein Arkiverne i Jerusalem i Israel, men ifølge Nature News har de fejlagtigt været klassificeret som en første kladde på en anden videnskabelig publicering af Albert Einstein.

Læs mere om Einsteins manuskript i resten af artiklen på Videnskab.dk.