Nye toptelefoner og smart ur står i kø til efteråret

Samsung og Sony vil stjæle rampelyset fra Apple som startskud på et efterår, hvor det vil vælte ud med nyt udstyr.

Ure, som kan bruges som telefon og til at checke beskeder og opdateringer på sociale medier, findes allerede, som her Sonys udgave, men nu kommer Samsung på banen før Apple, samtidig med at nye toptelefoner vil strømme ud fra producenterne hen over efteråret op til den vigtige julehandel. Arkivfoto: Rainer Jensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efteråret byder på en solid oprustning på mobilfronten allerede fra om få uger, og ud over nye toptelefoner er det første smarte ur klar fra Samsung, som sammen med Sony overhaler Apple indenom, inden en ny iPhone og iPad vises frem.

Sydkoreanske Samsung, som siden begyndelsen af 2012 har været verdens største mobilproducent, vil 4. september afsløre sit nye Galaxy Gear-ur i september og dermed komme før konkurrenten Apples iWatch, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Det interaktive ur kan både bruges som telefon, til at læse e-post og til at surfe på Internet med.

Apple-ur først i 2014

Samsung vil også rykke ud med en ny Galaxy Note 3, en smartphonetelefon i den fysisk store ende, som krydser en telefon med en tavlecomputer.

Der har længe gået rygter om, at Apple gør klar til at lancere et iWatch, men ifølge britiske Financial Times vil det først blive lanceret næste år. Det vil være den største produktfornyelse, siden iPad Mini kom i 2012. Japanske Sony præsenterede i juni første udgave af sit SmartWatch, som kobles på telefonen og kan modtage beskeder om telefonopkald, e-post og opdateringer fra sociale netværk samt kan afspille musik. Også Microsoft siges at arbejde på et smart ur og dermed komme ind på et nyt marked, som kan blive stort. Analysefirmaet Juniper Research anslår, at bærbare apparater vil kunne sælge for 1,5 milliarder dollars i 2014.

Samsungs lancering sker lige op til, at Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA, åbner i Berlin i Tyskland. Dermed tager Samsung rampelyset, før Apple 10. september holder sin præsentation i USA, hvor det ventes, at en opdateret iPhone-telefon, iPhone 5S, og en slankere ny iPad bliver vist frem, sandsynligvis sammen med en ny billigudgave af en iPhone, som skal vinde markedsandele for Apple på navnlig udviklingsmarkederne i Asien.

Ny Xperia med Sonys tunge skyts

Også Sony vil rykke ud før Apple og vil ifølge Bloomberg ligeledes 4. september lancere sin nyeste Xperia-toptelefon med billedsensorer, som også bruges i Sonys ultra-HD-TV-apparater og kameraer. Toptelefonen, med det interne navn Honami, er en brik i topchef Kazuo Hirais plan om igen at bringe Sony i front ved at kunne kombinere smartphonetelefoner, TV-apparater og spillekonsoller, som alle skal kunne koble sig på Sonys omfattende underholdningsbase. Sony hører f.eks. til blandt verdens største musikudgivere.

Flere af efterårets nye topmodeller er allerede lukket ud af posen.

Sydkoreanske LG, der er verdens tredjestørste smartphoneproducent og den næststørste Android-producent i verden efter Samsung, fremviste 8. august sin nye topmodel, G2. Den har en skærm på 5,2 tommer, lanceres i Sydkorea inden for nogle uger og vil derefter nå ud i verden. Prisen på telefonen, som LG selv kalder sin hidtil mest ambitiøse mobiltelefon, er endnu ukendt.

Motorola vil tilbage

Den 4,7 tommer store Moto X er første egenudviklede mobiltelefon fra den amerikanske mobilproducent Morotola, som Google købte sidste år. Den kommer i handelen i USA i august eller september for 199 dollars (når man binder sig i to år til sit teleselskab - i Danmark må man maksimalt bindes seks måneder) og har fået flotte anmeldelser. Motorola håber at udnytte Googles ejerskab - og dermed direkte adgang til Googles mobilstyresystem Android - til at vinde markedsandele fra især Samsung, som sidder på den største bid af Android-markedet. Moto X er en krydsning mellem Samsungs Galaxy S4 og HTC One, og man kan selv vælge farve og materiale på forside, bagside, rammen og knapper på telefonen.

Mobilproducenterne begynder dog at mærke, at mange af de »gamle« mobilmarkeder efterhånden er mættet, fordi folk allerede har købt den smartphonetelefon, som erstatter den gamle, almindelige mobiltelefon. Salget og indtjeningen bliver derfor presset, så der skal tænkes nyt, samtidig med at priserne falder, og konkurrencen skærpes.

Europæisk goddag til Xbox One og Playstation

Også på spilfronten sker der en markant oprustning. Microsofts nye Xbox One og Sonys nye Playstation 4 ventes begge at tiltrække stor opmærksomhed, når de præsenteres 20. august på den store Gamescom-messe, Europas største spilmesse, i Köln i Tyskland.

Den officielle lanceringsdato for Xbox One er 29. november, mens Playstation 4 kommer 13. december - begge lige i tide til at tage den vigtige julehandel med, hvor teknologiproducenter normalt henter op mod en tredjedel af årets omsætning. Men forinden bliver der kø blandt de spilleglade for at komme tæt på og prøve de nye spillekonsoller.

IFA-messen varer fra 6. til 11. september. Berlingske dækker den på www.b.dk/tech, www.business.dk/digital og i avisen.