Nye tiltag skal give bedre indendørs mobildækning

Signalforstærkere skal bruges oftere, mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen forud for et samråd om bedre mobildækning. Telebranchen advarer om mulige forstyrrelser af mobilnettene, hvis ikke de bruges med omtanke.

Mobildækningen indendøre er på grund af vægge og mure altid dårligere end udenfor. Det gøres der mange forsøg på at ændre på. Arkivfoto: Johan Gadegaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens opfordring til de danske teleselskaber om i videre omfang at bruge signalforstærkere til at forbedre mobildækningen indenfor kan løse problemet visse steder men kan også give forstyrrelser på mobilnettene, hvis man ikke passer på.

»Signalforstærkere er ikke en ny trylleformular. Telebranchen bruger dem allerede i dag, hvor det er en god ide at bruge dem. Men naturligvis tager vi gerne en snak med Erhvervsstyrelsen om dem. Man skal dog vide, at der er kæmpe udfordringer i at bruge dem, fordi de giver risiko for, at der skabes forstyrrelser på mobilnettene, da de anvender samme frekvenser,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens fællesorganisation Teleindustrien i Danmark (TI).

Minister indkaldt i samråd

Henrik Sass Larsen, som er øverst ansvarlige for IT og tele i Danmark, sendte tirsdag formiddag en opfordring ud til at bruge signalforstærkere i områder, hvor det indendørs mobilsignal er for ringe. Opfordringen kommer forud for det samråd, han er indkaldt til tirsdag klokken 13, om bedre mobildækning i landområderne.

»Signalforstærkere kan være et udmærket supplement til det øvrige arbejde, der bliver gjort for at højne mobildækningen i alle dele af landet. Jeg vil nu bede Erhvervsstyrelsen om snarest at finde en løsning sammen med mobilselskaberne og Forbrugerrådet, så det også bliver muligt for danske forbrugere at gøre brug af signalforstærkere,« siger ministeren i en udtalelse.

En signalforstærker placeret i en vindueskarm eller en antenne på husstaget opfanger signalet fra en mobilmast og forstærker det gennem en anden antenne inde i huset, så dækningen indenfor bliver bedre. Mobilsignaler har automatisk sværere ved at trænge igennem mure og vægge og bliver derfor næsten pr. definition dårligere indendørs.

Flere tidligere sager om forstyrrelser

»Ministeren og telebranchen har fuldstændigt sammenfaldende interesser i at sikre en god dækning overalt. Vi vil f.eks. gerne sætte forstærkere op i tog, storcentre og tunneller, men det er nødt til at ske under kontrollerede forhold, som teleselskaberne skal godkende. Vi har allerede haft en række sager, som Erhvervsstyrelsen selv har været med til at optrævle, hvor folk ulovligt har brugt signalforstærkere. Det har f.eks. ødelagt mobildækningen i en havn, når et skib ulovligt har brugt dem, fordi de bruger samme frekvenser som mobilnettene,« forklarer Jakob Willer fra Teleindustrien i Danmark.

Samrådet med Henrik Sass Larsen er indkaldt i Folketingets landdistriktudvalg.