Nye sager på vej mod Google

Det spanske datatilsyn står klar med bøder for over 10 millioner kroner på grund af Googles samkøring af brugerdata, og i Storbritannien skal Google slette ulovligt indsamlede data senest om 35 dage.

Datamyndighederne i Europa strammer garnet om Googles håndtering af personlige oplysninger. Arkivfoto: Karen Bleier, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spanien har indledt en sag mod Google for brud på privatlivets fred, kun et døgn efter at det franske datatilsyn gav internetgiganten tre måneder til at ændre praksis, før der vanker millionbøder.

Det spanske datatilsyn har fundet bevis på, at Google fem gange har begået alvorlige brud på reglerne for privatlivets fred. Det kan i hvert tilfælde give en bøde på op til 300.000 euro eller 2,23 millioner kroner.

Det er i begge tilfælde Googles ændring i marts 2012 af brugerbetingelserne for at anvende Googles nettjenester, der er anstødsstenen. Google gjorde dem ens, hvorved Google fik mulighed for at samkøre alle oplysninger, som folk har afgivet via de enkelte tjenester, og dermed fik internetgiganten et langt dybere indblik i den enkelte bruger, end det hidtil havde været muligt.

»Retten til at blive glemt«

Navnlig de europæiske datatilsyn har været helt oppe på mærkerne i sagen, idet EU-Kommissionen arbejder med at stramme reglerne for privatlivets fred, så der blandt andet indføres »retten til at blive glemt« - altså at man kan være sikker på at få slettet alle oplysninger, når man afmelder eller nedlægger sig som bruger.

»Google giver ikke klar information om den anvendelse af brugernes data, som man agter at tage, så de har ingen mulighed for præcis at vide, hvordan deres personlige data samles sammen, eller hvordan de vil blive brugt,« siger det spanske datatilsyn i en udtalelse.

Ordre: Slet alt!

I Storbritannien har myndighederne givet Google 35 dage til at slette alle tilbageværende data, som ifølge Google blev indsamlet »ved en fejl« af internetgigantens fotovogne, da de rullede rundt og fotograferede til korttjenesten Google Maps.

Med i fotovognene var udstyr, som opsnappede kommunikationen fra alle trådløse net, som vognen passerede, og som ikke var blevet krypteret. Dermed fik Google adgang til også personlige beskeder, folks brug af internetadresser, bankoplysninger m.m.

Indsamlingen fandt sted i en lang række lande og skabte internationalt røre med en lang række retssager i kølvandet.

I Danmark gik Datatilsynet ualmindeligt hårdhændet til værks og bad øjeblikkeligt om, at samtlige data fra samtlige sikkerhedskopier og servere, hvor de havde ligget, øjeblikkeligt skulle slettes, hvilket skulle bekræftes af en uafhængig tredjepart.

Google har tidligere sagt, at alle data var slettet, men internetgiganten indrømmede sidste år, at det »ved et tilfælde« havde bevaret nogle ekstra harddiske med britiske data.

Ulovlig indsamling i 30 lande

Google beklager episoden.

»Vi arbejder hårdt på at sikre privatlivets fred hos Google. Men i dette tilfælde har vi ikke gjort det, hvilket er, hvorfor vi hurtigt strammede vore systemer op for at rette det op. Projektlederne ønskede aldrig disse data og gjorde ikke brug af dem, endsige kikkede på dem. Vi har samarbejdet fuldtud med ICO (det britiske datatilsyn, red.) under hele undersøgelsen, og efter at have modtaget dets ordre her til morgen fortsætter vi nu med vor plan om at slette dataene,« hedder det i en udtalelse fra Google.

Selskabet fik i april 2012 en både på 25.000 dollars (140.000 kroner) af de amerikanske myndigheder.

I alt samlede Googles fotovogne ulovlige data ind i 30 lande.