Nye øjne på det stigende hav

Når stormen rusker, er det af vital betydning, at man kan udfærdige mere præcise stormflodsvarsler. Den forbedring er nu på vej.

Satelitten Jason-3 skal måle højden af verdenshavene. Foto: NASA Fold sammen
Læs mere

Snart får danske kystboere fordel af et nyt, avanceret værktøj, som strøg til himmels i søndags.

Det er den europæisk-amerikanske satellit Jason-3, der bliver menneskehedens vigtigste overvåger af det støt stigende havniveau.

Men DMI vil også kunne bruge dens meget præcise målinger til at forbedre prognoserne for vandstanden ved danske kyster. Hvilket ikke mindst er afgørende, når det trækker op til stormflod.

Det var med ekstra stor spænding, at oceanograferne på DMI fulgte opsendelsen fra Californien i søndags. Satellitten skulle nemlig skydes i kredsløb med en forholdsvis ny rakettype, Falcon 9 1.1., der er udviklet af iværksætteren og Tesla-milliardæren Elon Musks fremadstormende rumfartsvirksomhed SpaceX.

Under en tilsvarende Falcon 9-opsendelse sidste sommer gik det helt galt, da raketten eksploderede få minutter efter opsendelsen. Men denne gang klappede alt – bortset fra at det bagefter ikke helt lykkedes at landsætte rakettens nedre trin sikkert med henblik på genanvendelse.

Men nu er Jason 3 i kredsløb, og i de kommende uger skal dens instrumenter finjusteres, så der ikke er forskel på de værdier, den aflæser, og de værdier, der aktuelt bliver aflæst af satellitten, som den med tiden skal afløse, Jason-2.

»Med Jason-3 kan vi få næsten præcise målinger af havniveauet tæt på kysten. Hvis vi finpudser vores modeller, bør vi i nogle tilfælde kunne komme helt ned på at kunne foretage målinger en enkelt km fra kysten, og det vil bl.a. medvirke til at forbedre vores prognoser for danske stormfloder,« forklarer oceanograf hos DMI, Kristine S. Madsen.

Godt for Danmarks 7.300 km kyst

Præcise stormflodsprognoser er af vital betydning for et lavt og kystnært land som Danmark. Med 7.300 km kyst og talrige byer og sommerhusområder beliggende bag diger eller nær hav og fjord er mange mennesker, bygninger og veje truet, når det blæser op til kraftig storm, og vandet bliver stuvet op ved strande og havne. Tilmed er det en trussel, som øges år for år i kraft af det støt stigende havniveau, som Jason 3 skal holde et vågent øje med.

Siden man indledte systematiske satellitmålinger af det globale havniveau i 1992, er verdenshavene i gennemsnit steget med tre mm om året, svarende til lidt over syv cm på godt 20 år. Forklaringen er især gletsjerafsmeltninger fra Grønland og varmeudvidelse af havene som følge af den menneskeskabte globale opvarmning.

Men hvordan kan en satellit som Jason-3 måle højden med stor nøjagtighed på urolige havoverflader, der ofte er præget af meterhøje bølger?

»Det næsten paradoksale er, at den med sine radarmålinger faktisk mere præcist kan måle højden af et uroligt hav end af et hav med en blank overflade,« fortæller Kristine S. Madsen.

Forklaringen er, at et spejlblankt hav i princippet kun sender én måling retur, og den kan være behæftet med usikkerhed. Men et hav med høje bølger genererer et utal af målinger – bølgetoppe, bølgedale og masser af mellemværdier – som tilsammen giver en overraskende præcis måling af havets gennemsnitshøjde.

I kombination med meget kystnære målinger giver det en institution som DMI et fabelagtigt redskab til at beregne, hvornår en stormflod ventes at toppe, med hvilken højde og på hvilke kyster. Hvilket kan vise sig at blive en kæmpe fordel for beredskabet og dermed også for, om man skal tage den store beslutning at evakuere mennesker fra bestemte områder, når stormen rusker.