Nye Nokia-telefoner kan sikre større salg

Den nye Lumia 925 får ros og kan sammen med andre nye Nokia-telefoner endelig få hul på det bredere salg, lyder vurderingen.

Den nye Lumia 925 har fået metalkant af aluminium og er blevet lettere og tyndere end forgængeren, Lumia 920. Og så er kameraet gjort bedre. Foto: Luke MacGregor, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokias nyeste mobiltelefoner vil kunne vende de negative bølger om den pressede, finske mobilgigant og sikre et betydeligt større salg i 2013.

Det mener aktieanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard, som følger mobilmarkedet tæt, efter at Nokia tirsdag lancerede sin nye topmodel, Lumia 925 - en lidt lettere og slankere udgave af forgængeren, Lumia 920 -, og de senere dage også har præsenteret en særlig Lumia 928-telefon til det amerikanske marked og en billigere Asha 501-telefon - sidstnævnte til udviklingslande, hvor den med funktioner fra de dyrere smartphonetelefoner skal genvinde tabte markedsandele.

Nokia står styrket

»De seneste produktlanceringer styrker Nokias muligheder for at øge smartphonesalget betydeligt i løbet af 2013,« mener Morten Imsgard.

På børsen i Helsinki faldt Nokia-aktien i går ellers med 5,10 procent, i Stockholm med 4,95 procent.

Men andre steder var der begejstring for Nokias nye telefoner med Windows Phone fra Microsoft som styresystem.

»Det er den Windows-telefon, som man ønsker sig. [...] Den ser fremragende ud og føles fremragende,« lyder dommen fra teknologinetstedet Gizmodo med henvisning til udskiftningen af den plastikagtige polykarbonatramme med en aluminiumramme.

Teknologinetstedet TechCrunch skriver, at »925 er klart Nokias svar på kritikken af, at selskabets telefoner i den dyre ende er alt for tunge«. Lumia 925 vejer 139 gram - 46 gram mindre end Lumia 920 - og er blot 8,5 millimeter tyk mod Lumia 920s 10,7 millimeter.

Ny topmodel ventes til efteråret

Morten Imsgard fra Sydbank mener, at »Nokia Lumia 925 er måske ikke ved første øjekast den innovative revolution, som investorerne havde håbet på«.

»Produktet tager dog efter vores vurdering hånd om et af de største kritikpunkter ved topmodellen, Nokia Lumia 920 - vægten og størrelsen. Vi forventer, at Lumia 925, som også adskiller sig på designet, vil hjælpe Nokia til at nå ud til en endnu bredere kundegruppe og dermed være en vigtig vækstdriver for selskabets smartphonesalg i 2013,« siger Morten Imsgard.

Han ser Nokia Lumia 925 - der kommer til Danmark i 4. kvartal til en pris på 4.500 kroner - som en opdatering af Lumia 920 og venter først en egentlig efterfølger og ny topmodel i september-oktober, hvor Lumia 920 har været på markedet i et år.

Nokia solgte i 1. kvartal 2013 5,6 millioner Lumia-telefoner. Sydbank venter et salg på 7,5 millioner i 2. kvartal og for hele 2013 et salg på 31,5 millioner mod de 13,3 millioner, som Nokia solgte hele sidste år.

En meget lille lillebror

Windows Phone er stadig en meget lille lillebror i kampen mod de store. Smartphonemarkedet domineres af telefoner med Googles Android-styresystem, der ifølge nye tal fra analysehuset Gartner har en markedsandel på 74,4 procent. Det er navnlig sydkoreanske Samsung, som sikrer det store salg. Amerikanske Apple har en markedsandel på 18,2 procent. Blackberry er nummer tre med en andel på 3,0 procent, men Windows Phone er på et år gået frem fra 1,9 til 2,9 procent og ligger dermed lige i hælene.

Nokia besluttede i februar 2011 at lægge hele strategien om og skrotte al egen software og i stedet satse fuldtud på det dengang ret uprøvede Windows Phone. Det kostede blandt andet Nokias udviklingskontor i København med 1.000 højtuddannede ingeniører livet.

Nokias Lumia-telefoner er gennem tiden blevet meget rost men har ikke haft den store gennemslagskraft blandt køberne.