Nye netangreb rammer Sverige

Flere myndigheders netsteder bombarderes med trafik for at få dem til at gå ned.

De svenske domstoles netsted, domstol.se, bukkede onsdag under for et udmattelsesangreb. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye udmattelsesangreb har ramt det officielle Sverige på nettet.

Onsdag formiddag bukkede de svenske domstole, Domstolsverkets netadresse domstol.se under for det massive pres af trafik, som hackere tilsyneladende har sat i gang i et overbelastningsangreb, der ligner det, som ramte flere svenske virksomheder og andre myndigheder i mandags.

Angrebene kommer efter trusler på både den Google-ejede videotjeneste YouTube og forskellige sociale medier.

Banker og universiteter ramt

Tirsdag aften blev Socialstyrelsen udsat for et angreb, hvor hackerkollektivet Anonymous trængte ind og efterlod sig budskaber på styrelsens netsted, som alle besøgende herefter så.

Mandag blev de to banker Swedbank og SEB ramt af omfattende angreb. Også det svenske nyhedsbureau TT og flere universiteter er blevet angrebet.

Spekulationerne går om, at angrebene skyldes anklagerne for sexovergreb, som stifteren af Wikileaks, Julian Assange, er tiltalt for. Anonymous-tilhængere har i videoklip på YouTube anklaget Sverige for at begrænse ytringsfriheden og truet med at angribe også den svenske regering, Rikdagen og politiet på nettet.

Ifølge Sveriges TV har en hackergruppe lagt en liste ud over 100 hackede universitetsservere, heriblandt nogen på Uppsalas og Linköpings universiteter.

Umuligt at stoppe

»Hvis de, der står bag angrebene, har bestemt sig for, at hjemmesiden skal ned fra Internet, så går den ned. Udfordringen er at forkorte tiden, som siden er nede, ved at filtrere og dæmpe angrebet, og da gælder det om, at der inden for ens organisation er styr på, hvem der skal gøre hvad,« siger Anders Hansson, chef for IT-sikkerhedsorganisationen CERT-SE, som overvåger den svenske del af Internet, til flere svenske medier.