Nye kraftige jordskælv truer Fukushima

Det kraftige jordskælv og den efterfølgende tsunami, der ramte Japan i 2011, har øget risikoen for nye store jordskælv. Ny forskning afslører, at undergrunden under Fukushima er i fare for at blive ramt.

Luftfoto af Fukushima-værket d. 20 .marts 2011. Reaktor 2 blev kun beskadiget, mens reaktor 1, 3 og 4 smeltede helt eller delvis ned og eksploderede med en stor frigivelse af radioaktivt materiale til følge. Fold sammen
Læs mere
Foto: AIR PHOTO SERVICE

Kraftige jordskælv kan ramme meget tæt på atomkraftværket Fukushima Dai-ichi, viser ny opsigtsvækkende forskning. Det er skræmmende, når man tænker på, hvor galt det gik sidste gang det skete den 11. marts 2011 i det nordlige Stillehav, 70 kilometer fra den japanske kyst. (Se boks).

Jordskælvet, der dræbte over 15.000 japanere, er det største nogensinde målt i Japan. Det skabte et helt nyt spændingsfelt mellem kontinent- og oceanbundspladerne i området, hvilket har resulteret i mange flere jordskælv det seneste år. Særligt ét stort jordskælv giver anledning til at tro, at Fukushima Dai-ichi kan blive ramt af noget tilsvarende.

Erfaringerne taler deres sprog

Det særlige jordskælv fandt sted i byen Iwaki omkring 85 kilometer syd for Fukushima præcis en måned efter det store jordskælv i 2011. Skælvet i Iwaki målte ifølge rapporten 7,0 på Richterskalaen, hvilket er det kraftigste jordskælv med epicenter på det japanske fastland nogensinde.

Jordskælvet i Iwaki skete i en forkastning, som ikke var aktiv før det store jordskælv i marts. Det samme gør sig gældende for forkastningen under Fukushima, og de nye studier tyder på, at der i dette område er opbygget spændinger, der potentielt set kan udløse nye ødelæggende rystelser.

»Det har vist sig, at der er et område under Fukushima Dai-ichi, som ligner det område, hvor et jordskælv i Iwaki sidste år fandt sted, og hvor risikoen for nye jordskælv kan være forøget,« fortæller seniorforsker i Geofysisk Afdeling hos GEUS, Trine Dahl-Jensen.

Fukushimas undergrund ligner anden jordskælvsramt region

Man kan lave en række seismiske risikoberegninger, men videnskaben kan ikke forudse hvor og hvornår jordskælv rammer, eller om det nogensinde rammer. Men de japanske og kinesiske forskeres resultater bør alligevel i høj grad tages til efterretning.

»Det er alvorligt, at man ser ligheder i undergrunden mellem Iwaki og Fukushima, « siger Trine Dahl-Jensen.

De japanske og kinesiske forskere har lavet en geologisk analyse af den japanske undergrund i Fukushima-området. Analysematerialet kommer fra 6506 jordskælv i forskellige størrelser målt af 132 seismiske målestationer i et stort område omkring Fukushima Dai-ichi.

Analysen viser, hvor og hvor dybt jordskælvene lå i et bestemt udsnit af Japan i en periode fra juni 2002 til oktober 2011 og giver en indikation af, hvor kommende jordskælv vil finde sted, og et af de områder, som pilen peger på, er altså Fukushima.

Mere sikkerhed ved Fukushima?

På baggrund af resultaterne mener forskergruppen, at der skal etableres større sikkerhedsforanstaltninger ved Fukushima Dai-ichi. Men de danske forskere har tiltro til, at Japan kan holde til selv meget kraftige jordskælv.

»Ingen kan forudsige jordskælv. Men man kan lave nogle statistiske sikkerhedsanalyser. Og når man er inde i en efterskælvssværm, ved man, det er en usikker periode. Men kraftværker og japanske byggerier som sådan er bygget, så de kan modstå ganske kraftige rystelser, « siger Trine Dahl-Jensen.

Japan er klar til jordskælv

Nuklear ekspert på DTU Risø, Erik Nonbøl, mener også, at Japan har styr på sikkerheden:

»Japan ligger i et område hvor fire store kontinentplader mødes, så det er uundgåeligt at landet bliver ramt af jordskælv fra tid til anden. Men alt i Japan er jo konstrueret til at modstå jordskælv. I Fukushima har de mobile generatorer klar til at tage over, hvis der skulle ske noget, « siger han.

Erik Nonbøl fortæller at atomkraftværket i Fukushima stort set ikke tog skade af selve jordskælvet. Det var den efterfølgende tsunami, der slog køleanlægget ud af drift.

»I Japan har man har taget hensyn til faren for efterskælv. De tre reaktorer er lige nu i en kold, sikker, nedlukket tilstand. Det har man sikret ved løbende at forbedre kølesystemerne, så de vil kunne modstå et jordskælv,« siger han.

I øjeblikket er 49 af de 54 japanske atomreaktorer taget ud af drift.