Nye e-bogshylder vil gøre læsere til lejere

Danskerne har taget e-bøgerne til sig, og nye aktører på det danske marked til have læserne til at leje bøgerne i stedet for at købe dem.

Nye aktører på e-bogsmarkedet vil have danske boglæsere til at leje bøger, som streames eller hentes ind på mobile enheder, indtil de er læst. Arkivfoto: Brian Snyder / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bøger skal lejes og læses digitalt i stedet for at lande på hylderne hjemme i privaten hos læserne af dem. Det er i hvert fald målet hos nye aktører på e-bogsmarkedet, der satser på, at kunderne vil hente bøgerne ind på mobile enheder som eksempelvis tavlecomputere alene i det tidsrum, de bruger på at læse dem.

Selve markedet for abonnementsmodeller for at streame digitalt indhold som film, musik og nu ligeledes bøger har den seneste tid fået fornyet skub med en række nye aktører både globalt og i Danmark.

Herhjemme lancerede iværksættervirksomheden Mofibo en digital abonnementsmodel for bøger den 3. juli, og en anden iværksættervirksomhed, Liveboox, er nu også på vej med en ny lejemodel.

Virksomheden forventer til september at være klar med deres variant af en e-bogsplatform, som vil lade kunderne leje bøger for en stykpris per måned.

Det er iværksætteren Claus Dyre, der står bag den nye virksomhed Liveboox. For et par år siden solgte han virksomheden Unidrain, og siden oktober har han og holdet bag Liveboox arbejdet på udviklingen af den nye platform, der er baseret på det såkaldte html5-format, som kan anvendes på forskellige typer tavlecomputere.

»Boglæsere er meget forskellige. Nogle læser en halv bog om året, andre læser ti. Derfor har vi arbejdet mod, at vores platform skal være så fleksibel som mulig, og hvor brugerne betaler per bog i stedet for at skulle tegne et abonnement,« siger Claus Dyre, der i udviklingen af platformen har samarbejdet med forlagshuset Lindhardt og Ringhof.

Aftaler med forlag

Derudover er virksomheden ifølge Claus Dyre i dialog med de store danske forlag om at indgå aftaler om at kunne tilbyde deres bøger på hylderne i den nye e-bogstjeneste.

»Vi er i den fase, hvor vi har indgået aftaler med et par af dem og har samtaler med en række flere. Vi forventer at lancere primo september - »give or take«, hvor forventningen er, at vi kommer op på aftaler med fem-syv af de store forlag,« siger Claus Dyre, direktør for Liveboox, der også arbejder på at integrere et inspirationsunivers i platformen, der skal hjælpe folk til at opdage nye bøger.

Kunderne hos Liveboox kommer til at skulle betale et beløb - ti kroner - for at leje en bog i 30 dage, og derefter til den halve pris kunne tilkøbe endnu en måned.

Hos en anden ny aktør på e-bogsmarkedet, Mofibo, er forretningsmodellen bygget således, at kunderne betaler et fast beløb - 99 kroner - om måneden for at have adgang til alle bøger på de digitale hylder. Platformen Mofibo blev åbnet den 3. juli.

Det er den danske iværksætter Morten Strunge, der i maj 2011 solgte sit lavprismobilselskab Onfone til TDC og fortsat er direktør i selskabet, som står bag den nye danske tjeneste.

400 nye bøger åbnes dagligt

I juni forud for lanceringen af platformen meddelte Morten Strunge da også, at planen netop var at få sommersalget med. Her omkring seks uger efter åbningen af e-bogshylderne lyder det fra Morten Strunge, at sommeren er gået bedre end forventet, men direktøren ønsker ikke at sætte ord på antallet af nye kunder.

»Der bliver nu åbnet 400 nye bøger hver eneste dag, og vi ved jo, hvor længe det kan tage at læse en bog. Men i forhold til, hvor mange kunder der har koblet sig på, går vi endnu ikke ud og fortæller om antallet,« siger Morten Strunge, der tilføjer, at sommeren desuden er blevet brugt til at lære i forhold til, hvordan kunderne bruger platformen, og hvordan den kan forbedres.

Indtil videre kan Mofibo alene anvendes af personer, der bruger Apples enheder, iPad og iPhone, men der arbejdes på at gøre platformen tilgængelig for brugere af enheder med Googles styresystem Android. Mofibo har ifølge Morten Strunge i dag aftaler med ni-ti forlag - blandt andre Gyldendal, Lindhardt og Ringhof, Politikens Forlag og People’s Press.

Flere aktører kan være på vej

Hos Subscrybe, der rådgiver virksomheder i forskellige brancher om digitale abonnementsmodeller, peger administrerende direktør Morten Suhr Hansen på, at der for tiden bliver sat strøm til udviklingen af nye digitale abonnementsmodeller for streaming på e-bogsområdet, som man i høj grad også har set det ske inden for musik og film.

»Jeg tror helt afgjort, vi kommer til at se flere forskellige digitale abonnementsløsninger på e-bogsmarkedet, hvor vi ellers har været bagud i Danmark - og har været kendetegnet af for høje priser og en vis tilbageholdenhed, men for tiden ser vi flere initiativer,« siger Morten Suhr Hansen.

I begyndelsen af juli viste nye tal fra de danske biblioteker da også, at danskerne generelt har taget de digitale bogtilbud til sig. I 2012 blev der downloadet 1,3 millioner e-bøger fra folkebibliotekerne, hvilket er mere end fire gange flere end i 2011, viste tal fra Danmarks Statistik.

Folkebibliotekerne har de også øget udbuddet af e-bøger gennem de seneste år. I 2012 var der ifølge Danmarks Statistik 1,1 millioner e-bogstitler tilgængelige på folkebibliotekerne mod 0,7 millioner titler året før.

Bibliotekerne har også med eReolen.dk gjort det muligt både at downloade eller streame e-bøger.

Leje i stedet for at eje

Generelt er den digitale udvikling i fuld gang med at gøre det lettere for forbrugerne at leje i stedet for at eje.

Flere aktører satser på at gøre det muligt at leje produkter eller servicer for en periode i form at abonnementsløsninger eller betaling for den enkelte varer per gang.

Eksempelvis teknologigiganter, aktører på tele- og TV-markedet samt mere nyetablerer virksomheder gør for tiden deres til at vænne forbrugerne til den form for forbrug af film, TV, musik, bøger og andre mere fysiske produkter som biler, overnatninger og meget mere.