Ny vidunderpille?

En enkelt lille pille kan tilsyneladende dæmpe trangen til både cigaretter og alkohol.

For mange rygere går alkohol ofte hånd i hånd med cigaretterne, og en fyraftensøl eller en rødvinsaften kan pludselig gå hen og blive en prøvelse for den nybegyndte ikke-ryger.

Men måske er der håb at hente i en lille pille ved navn Chantix, skriver thestar.com. Pillen indeholder det aktive stof varenicline, og er allerede i handlen i USA som rygestop-pille, godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Men nu viser forsøg på rotter ved University of California i San Fransisco, at pillen også ser ud til at dæmpe trangen til alkohol.

En række nye forsøg på mennesker, som forskerne fra University of California med neurologen Selena Bartlett i spidsen, skal vise, om det virksomme stof har samme effekt på mennesker, som på forsøgsrotterne. Forsøgene foregår i samarbejde med det amerikanske nationale institut for alkoholmisbrug og alkoholisme.

Hvis det viser sig at varenicline ud over at dæmpe rygetrang desuden dæmper trangen til akolhol, håber forskerne, at man også vil kunne bruge pillen i forbindelse med behandling af alkoholisme.

Det er Pfizer, som har sendt pillen Chantix på gaden, og efter de første resultater fra forskerne ved universitetet, stiller firmaet piller til rådighed til en række nye forsøg - dog uden at være yderligere involveret i forskningen.

Det virksomme stof varenicline virker ved at fastgøre sig på de samme receptorer i hjernen som nikotin binder sig til, når en ryger inhalerer cigaretrøg. Dette frigiver dopamin i hjernens lystcentre - og det er dét, som giver 'fornøjelsen'. Når man spiser piller, som indeholder varenicline bliver receptorerne blokeret og dermed forhindret i at udløse dopaminen. Resultat: Man får ingen 'fornøjelse' af rygningen og trangen dæmpes. Forskerne opdagede, at stoffet havde samme dæmpende effekt på rotter, som de havde trænet til at kunne indtage store mængder alkohol.

Men ingen 'vidunderpille' uden bivirkninger. På Chantix´ egen hjemmeside kan man læse, at omkring 30 procent af brugerne får bivirkninger i form af kvalme. Det går ifølge Pfizer ganske vist over igen. Af andre bivirkninger nævnes desuden ændringer i drømme, forstoppelse, luft i maven og/eller opkast.

I Danmark blev midlet godkendt af lægemiddelstyrelsen i september 2006, og sælges under navnet 'Champix'.