Ny viden: Dit håndtryk afslører, hvor gammel du bliver

Foto: Sonja Iskov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om du har et fast eller et slattent håndtryk kan måske sige noget om din personlighed.

Men håndstyrken kan også afsløre vigtige detaljer om dit helbred, viser ny forskning, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Forskere ved det canadiske McMaster University har undersøgt sammenhængen mellem muskelstyrke og risikoen for at udvikle alvorlige sygdomme blandt 140.000 voksne i aldersgruppen 35 til 70 år fra 17 forskellige lande.

Og deres hovedkonklusion er, at håndens gribestyrke kan bruges som en målbar indikator på nedsat muskelstyrke og dermed risikoen for blandt andet hjerte-karsygdomme, blodpropper og for tidlig død.

»Gribestyrken kan være en nem og billig metode til at teste en persons risiko for tidlig død og hjerte-karsygdomme. Læger og andet sundhedspersonale kan måle gribestyrken for at identificere alvorlige sygdomme,« udtaler forsker Darryl Leong fra McMaster University i The Lancet.

Testpersonerne i undersøgelsen fik målt deres håndtryk med et såkaldt »dynamometer«, og det viste sig blandt andet, at en nedsat gribestyrke på 5 kilo medførte en 15 procents højere risiko for at dø tidligere i forhold til andre mennesker.

Forskerne konkluderer desuden, at håndstyrken er en bedre indikator til at måle helbreds-faktorer end blodtrykket.

Dr. Darryl Leong tilføjer, at der er behov for yderligere forskning for at fastslå, hvorvidt det omvendte scenarie - en kraftigt forøget muskelstyrke - også kan have en negativ effekt i forhold til udviklingen af sygdomme.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.