Ny Ubuntu-version skal holde i fem år

Linux-distributionen Ubuntu 12.04, også kaldet Precise Pangolin, lanceres i morgen.

Ubuntu er uden tvivl en af de mest populære Linux-distributioner, og i morgen kommer næste store version af operativsystemet. Det har fået versionsnummer 12.04 og tilnavnet »Precise Pangolin«.

For en god ordens skyld slår vi lige fast, at pangoliner er en type myresluger med hudproblemer.

LTS-udgave

Precise Pangolin er en såkaldt LTS-udgave af Ubuntu. Dette står for »Long Term Support«, og disse udgaver lanceres kun hvert andet år. Det specielle her er, at du får aktuelle programrettelser (patches) og sikkerhedsopdateringer i hele fem år fra udgivelsesdatoen. For ikke-LTS-versioner er dette kun garanteret i 18 måneder.


 
Derudover har LTS-udgaverne særligt fokus på understøttelse af nyere hardware, og de bliver testet ekstra godt, før de lanceres. Dette gør dem mere attraktive for virksomheder, der jo helst vil have noget stabilt til servere og arbejdscomputerne.

Da Ubuntu 12.04 vægter stabilitet og kompatibilitet, er målet ikke at tilføje en masse ny funktionalitet. De store nyheder udebliver altså, men enkelte forandringer er det dog blevet til.

Rhythmbox, med musikbutikken Ubuntu One, er nu blevet standard musikafspiller, mens kontorpakken LibreOffice er blevet opdateret.

Blandt småændringerne er der også lavet en form for hurtigsøgning kaldet »HUD«, der skal virke på tværs af applikationer og menuer. Se skærmbilledet herunder:

Ubuntu 12.04 LTS slippes fri i morgen og er gratis. Har du en nyere version af Ubuntu installeret, er det muligt at opgradere i stedet for at foretage en helt ny installation.

Læs mere: Nu kan du få Ubuntu på din Android

Læs artiklen på hardware.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.