Ny Ubuntu-udgave er fløjet fra reden

Opdateringen af operativsystemet er frigivet, og den byder på en række spændende forbedringer og tiltag, der skal gøre Linux-oplevelsen endnu større.

Ubuntu 12.10 er opkaldt efter de farvestrålende Quetzal-fugle. På billedet er det tydeligvis en han, der er gengivet, da hunnerne er mere brune eller grå i fjerdragten. Foto: Canonical Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Canonical udgav i går en ny udgave af sit Linux-baserede operativsystem, Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal, der er opkaldt efter den farvestrålende Quetzal-fugl, som lever i de central- og sydamerikanske regnskove. Den nye version følger Canonicals lanceringsplan med to udgivelser om året, i april og oktober måned, og det lægger ramme for, hvad Ubuntu skal udvikle sig til inden 2014.

Læs også: Ny Ubuntu-version skal holde i fem år

Den omdiskuterede grafiske brugergrænseflade Unity er fortsat til stede, og denne gang har operativsystemet fået endnu større fokus på netskyen end tidligere. Canonical hævder, at de baserer udviklingen på det, som brugerne rent faktisk foretager sig på skrivebordet, og al ny funktionalitet vil dermed afspejle dette.

Det naturlige valg

Ifølge Canonical-direktør Jane Silber er Quantal Quetzal tiltænkt nutidens skybaserede tidsalder med adgang til det samme materiale via flere forskellige enheder.

Læs også: Ubuntu gør mobiltelefon til en PC

Ubuntu 12.10 vil med andre ord være lige så naturlig at anvende, hvad enten det sker online eller lokalt, på arbejdet eller derhjemme, på mobilen eller på PC'en.

Udvidet søgefunktion


Et skærmdump fra en betaversion af Ubuntu 12.10, der viser den forbedrede Dash-søgefunktion. Foto: Canonical

Blandt nyhederne finder vi en forbedret søgefunktion i Dash. Når du søger, vil du for eksempel se resultater fra netbaserede tjenester som Google Drive sammen med filer fra din egen harddisk.

Online Accounts-funktionen gør det muligt at tillade adgang til hjemmesider, så blandt andet billeder fra Flickr-konti og Facebook-kontakter også er søgbare via Dash.

Du kan også søge efter musik, videoer og andre fysiske eller digitale produkter på Amazon og Canonicals egen Ubuntu One Music Store - uanset om de er gratis tilgængelige eller ej.

Forbedret forhåndsvisning

Andre nye egenskaber inkluderer en forbedret forhåndsvisning. Forhåndsvisning af Dash-søgeresultater er nu blevet større og skarpere, hvilket skal gøre det hurtigere at finde det, du leder efter.

Som eksempel nævner Canonical en forhåndsvisning af et musikalbum, du har fundet i Ubuntu One Music Store. I forhåndsvisningen ser du en playliste og muligheden for at lytte til albumet – alt sammen uden at gå væk fra selve forhåndsvisningsfunktionen.

Net-applikationer på skrivebordet


Twitter er nu en integrert net-applikation på skrivebordet. Foto: Canonical/Ars Technica

Canonical har valgt at gøre ofte benyttede internet-applikationer som Facebook, Twitter, Last.fm, eBay og Gmail tilgængelige på selve skrivebordet, så du ikke behøver at starte en browser op ved siden af. Ifølge selskabet vil dette gøre brugeroplevelsen hurtigere og mere effektiv.

Læs også: Linux Mint klar med ny Ubuntu-konkurrent

Endvidere er den personlige skytjeneste Ubuntu One blevet integreret i operativsystemet samtidig med, at den også kan fås som app til OS X, iOS, Windows og Android. Her får du 5 GB gratis lagringsplads.

Quantal Quetzal har også fået en ny funktion for brugere til at fjernlogge sig på et Citrix-, VMWare- eller Microsoft-skrivebord, som kører en virtuel desktopserver. Ubuntu 12.10 kan dermed bruges som en simpel klient for virksomheder, der vil dele skrivebordsappliakationer via et arbejdsnetværk.

Indvendige opgraderinger

Canonical har desuden foretaget indvendige opgraderinger af Ubuntu. Med den nye Linux-kerne 3.5 følger blandt andet en række forbedringer inden for sikkerhed og I/O.

Ubuntu 12.10 har Python 3.2.3 som standard og har dermed droppet Python 2.x, selv om det stadig er tilgængeligt, hvis du skulle have behov for det. LibreOffice følger også med, og er blevet opdateret til version 3.6.

Download den seneste version af Ubuntu fra Ubuntu.com.

Læs også: Ny Ubuntu åbner vinduerne

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.