Ny Ubuntu åbner vinduerne

Linux-udgaven Ubuntu er klar med en større opdatering stort set samtidig med Microsoft og Apple.

Den nye udgave af Windows- og Mac-konkurrenten Ubuntu kommer 18. oktober. Ubuntu er et gratis styresystem til alle typer af computere. Fold sammen
Læs mere

Efteråret er store-udskiftnings-og-opdateringstid på computer- og mobilområdet, og også Linux-verdenen tager et skridt fremad.

Apple har lige haft premiere på iOS 6, og Microsoft kommer 25. oktober med Windows 8. En uge forinden, 18. oktober, får den nyeste Linux-udgave, Ubuntu 12.10, premiere.

Ubuntu er et gratis styresystem, som i udseende og brug minder stort om både Windows og Mac OS, men som typisk kræver færre hestekræfter af den maskine, som det installeres på. Ubuntu kan helt erstatte både Windows og Mac OS.

Helt i vanlig Ubuntu-stil får versionerne navne, der leder tankerne hen på legendariske Leonard Sachs i BBCs varietéserie »The Good Old Days«, nemlig ofte uudtalelige og uoversættelige ordspil bygget på dyrenavne. Version 12.10 er ingen undtagelse: Quantal Quetzal, fordi vi nu er nået til Q i alfabetet. En quetzal er en farvestrålende regnskovsfugl, og den er i øvrigt Guatemalas nationalfugl.

Se og hør det uden at åbne

Blandt de mange nyskabelser er muligheden for hurtigt at overskue, hvad en fil eller billede rummer, ved at højreklikke på den og vælge Eksempelvisning. Gør man det på en sang, ser man albumforsiden og afspilningsknapperne, så man kan aflytte den uden reelt at åbne programmet. Fra Eksempelvisningen kan man i øvrigt også afinstallere programmer eller installere nye programmer, som dukker op i søgningen, men som ikke allerede er på PCen.

Facebook og Twitter har længe kunnet kobles sammen med ens Ubuntu-brugerkonto. Nu vil også forskellige nettjenester kunne kobles på Ubuntu, så nye beskeder modtaget i Gmail registreres af Ubuntus beskedindikator. Også f.eks. Flickr kan kobles til.

Med Fotolinsefunktionen kan man gennemse både sine egne billeder samt billeder, som man via forskellige nettjenester har delt med venner og bekendte.

Del filer via Ubuntu One

Gennem flere år har Ubuntu One fulgt med Ubuntu - en lagerplads på fem gigabyte på nettet, sådan som Apple har med iCloud, Windows 8 med SkyDrive o.s.v. Nyt i Ubuntu 12.10 er en fildelingsfunktion, som er let at anvende. Så kan man sende et link til dem, som man gerne vil dele bestemte filer med, så snart man har givet dem adgang.

Allerede når man logger på, kan man vælge mellem forskellige udseender af Ubuntu - og det kan man gøre hver gang og ikke blot i installationsfasen. Her er det klassiske GNOME-skrivebord med eller uden effekter eller det nye Ubuntu Unity-design med en lodret programbjælke i venstre side af skærmen. Det giver også lækrere bokse med tyndere rulleskakter og afrundede hjørner på de fortsat firkantede afkrydsningsbokse.

Og når man logger på, kan man vælge såkaldt »Remote login«, som giver adgang til alle PCer, som ens Ubuntu-konto har fået tilføjet; de vil da dukke op i logindbilledet.

Ligesom man i Windows 7 kan taste de første bogstaver af et filnavn eller et program i Start-menuen, kan man i Ubuntu gøre det samme, men Canonical - firmaet bag Ubuntu - har tilføjet den omdiskuterede funktion, at der samtidig søges på Amazon og Ubuntu One-tjenesten, så man får flere forslag, inden man klikker og vælger. Det kan man dog slå fra, hvis man bliver irriteret.

Mulighed for fuld kryptering af harddisken

Funktionen Softwareopdatering er flyttet fra systemmenuen i toppen af skærmen og findes nu blandt de øvrige programmer, og den begynder straks at søge efter opdateringer, når man klikker; hidtil har man først skullet klikke på Kontrollér-knappen.

Navnlig interessant for erhvervsbrugere er, at Ubuntu 12.10 nu tilbyder fuld kryptering af en harddisk, ligesom man kan anvende logiske drev.

Ubuntu 12.10 er desuden født med en række nye baggrundsbilleder til skærmen, som i øvrigt - som de tidligere versioner - kan deles i fire, så man kan fordele de mange åbne vinduer på en mere overskuelig måde.

Ubuntu er en hel pakke af gratis programmer, hvor kendinge som internetprogrammet Firefox, billedbehandlingsprogrammet GIMP og kontorpakken LibreOffice er en del af standarderne, så man er køreklar med det samme.

Som altid kan Ubuntu afprøves i fuldt omfang, uden at man behøver at installere spor på sin computer. Man henter simpelt hen en såkaldt .iso-fil og brænder den på en CD (en DVD er ikke nødvendig). Herefter startes computeren med CDen i diskdrevet, og Ubuntu tilbyder enten at lade sig installere eller afprøve med alle funktioner tilgængelige uden at installere spor.

Der kommer en ny opdatering af Ubuntu hvert halve år, og har man først Ubuntu installeret, sker opdateringerne smertefrit og nemt. Ubuntu kan bruges på både stationære og bærbare PCer, også af ældre dato, da kravene til de indre hestekræfter er mindre end konkurrenternes.