Ny tilbagegang i PC-salget i 2013

Vi bruger pengene på telefoner og tavlecomputere i stedet for de traditionelle PCer.

Der er udsigt til direkte nedgang i PC-salget i 2013, blandt andet på grund af et skuffende Windows 8-salg. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2013 bliver et nyt nedtursår for dem, der producerer computere. Salget vil direkte gå tilbage med 1,3 procent, efter at det allerede i 2012 gik 3,7 procent baglæns.

»Skuffende julesalg, en modtagelse under forventning af Windows 8 og fortsat økonomisk pres, som yderligere indskrænker IT-budgetterne, har præget markedet i andet halvår af 2012, og det førte til en tilbagegang år-til-år på 8,3 procent i fjerde kvartal, den betydeligste tilbagegang, som er målt for et julekvartal,« skriver analysefirmaet IDC, som følger teknologimarkederne tæt.

Pengene bruges anderledes

I år ventes der på verdensplan solgt 345,8 millioner PCer - stationære som bærbare - mod 350,4 millioner sidste år.

PC-salget har i et års tid lidt, dels fordi folk passer bedre på pengene, inden de bruger dem, dels fordi en del af de penge, der alligevel bruges, i stedet går til tavlecomputere og mere avancerede mobiltelefoner.

Det var ventet, at Microsofts nye styresystem, Windows 8, ville medvirke til at bringe PC-salget opad, men indtil nu har modtagelsen været skuffende. Den katastrofale forgænger, Windows Vista, havde på nuværende tidspunkt solgt bedre, end Windows 8 gør. IDC tror dog, at Windows 8 vil få større fremgang i år, når der kommer nye produkter til lidt senere. Windows 8 kom på markedet 26. oktober 2012.

For Microsoft er Windows 8-salget et dårligt tegn, som de nye IDC-tal blot gør værre. Henved 90 procent af verdens computere bruger Windows som styresystem, og Windows-salget er derfor en af Microsofts vigtigste indtægtskilder.

Endnu større tilbagegang i Vesteuropa

IDC venter, at salget af stationære PCer i år falder med 4,3 procent, hvor det sidste år faldt med 4,2 procent. Til gengæld vil der blive solgt 0,9 procent flere bærbare PCer på verdensplan i år efter et fald sidste år på 3,4 procent.

På de såkaldt modne markeder, som blandt andet tæller Vesteuropa, ventes en samlet tilbagegang i salget i år på hele 4,0 procent oven i sidste års tilbagegang på 6,9 procent. Her går stationære PCer 5,5 procent tilbage, mens bærbare PCer får et minus i salgsbøgerne på 3,1 procent.

Og de gryende udviklingsmarkeder formår ikke at vende det dystre billede. Her ventes PC-salget sammenlagt kun at vokse med 0,6 procent fordelt på en tilbagegang på 3,5 procent på stationære PCer og en fremgang på 4,1 procent på bærbare PCer.

»Vi ser stadig ikke tavlecomputere som funktionsduelige konkurrenter til PCer, men de vinder ikke desto mindre forbrugernes penge med deres mobilitet og forbrugerappel,« siger IDC-analytiker Loren Loverde.

Der er dog også lyspunkter i IDCs opgørelse, om end de ligger langt ude i fremtiden. I 2017 ventes det årlige salg af PCer på verdensplan at ligge på 382 millioner styk mod de 345,8 millioner, som altså spåes for i år.