Ny teknologi til mikrosensorer ligner en DVD-afspiller

For at undgå at skulle købe ekstremt dyre teknologier til at aflæse mikrosensores data, har forskere fra DTU udviklet et billigere system, der i høj grad minder om en DVD-afspillers teknologi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Små biosensorer bliver dagligt brugt til at forskellige opgaver som sortering af små prøver i laboratoriet, men for at kunne læse dataen i biosensorerne er det oftest nødvendigt at bruge hundedyre teknologier.

Nu har forskere fra DTU Nanotech kommet med en løsning på det dyre problem. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om den usædvanlige og billige løsning, som DTU-forskerne har udviklet

Forskerne har udviklet nye sensorer, der kan læses af en ny teknologi, der minder utrolig meget om det samme styresystem, som sidder i en helt almindelig DVD eller Blu-Ray maskine.

Læs også på Videnskab.dk: Lille sensor giver ny viden om naturens renseanlæg

Det gør teknikken både nemmere at bruge og billigere at producere.

»De normale DVD’er indeholder digitale filer som lyd og video, som afkodes i DVD-afspilleren, men vores nye disks indeholder mikrosensorer,” siger postdoc Filippo Bosco.

Læs også på Videnskab.dk:  Nano-sensor kan fange tyfus-bakterie

»Vores teknologis optiske hoved, som minder om det system, der sidder i en DVD-afspiller, kan derfor læse dataen fra vores sensorer på samme måde, som hvis man læste dataen på en normal DVD,« siger han.

Den billige teknologi og de nye mikrosensorer kontrollere og manipulere væsker med en meget høj præcision. Derfor kan teknologien blandt andet bruges til at aflæse biomarkører i blodet og til at opfange hormoner i drikkevand.